Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā

LIZDA lūdz mērķdotāciju pašvaldībām apstiprināt IZM modelī vai novirzīt zemākajām skolotāju algām

© f64

Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA) lūgs Ministru prezidentam Mārim Kučinskim (ZZS) un Finanšu ministrijai (FM) mērķdotāciju pašvaldībām to izglītības iestādēm apstiprināt tādā dalījumā, kā to vakar izskatīšanai valdībā iesniedza Izglītības un zinātnes ministrija (IZM).

Kā aģentūra LETA uzzināja arodbiedrībā, LIZDA atbalsta IZM prasību, tomēr, kā atzina LIZDA priekšsēdētāja Inga Vanaga, viņai nav skaidra šāda IZM soļa motivācija, pāri palikušos līdzekļus pārdalot internātskolu uzturēšanai, nevis novirzot to pedagogiem, kuriem ir zemākais algu pieaugums.

LIZDA vēstulē Kučinskim, FM un IZM lūdz apstiprināt vai nu vakar valdībā skatīto mērķdotācijas sadalījumu, vai arī minēto pāri palikušo naudu iedalīt pedagogiem ar zemāko algas palielinājumu, atstājot finansējumu nozarē.

No valsts budžetā rezervētajiem deviņiem miljoniem eiro, kas paredzēti pedagogu algu palielināšanai, esot palikuši pāri aptuveni 1-1,4 miljoni eiro. IZM šo naudu vēlējās iedalīt internātskolu uzturēšanai, nodrošinot finansējumu 100% apmērā pašreizējo 84% vietā, sacīja Vanaga.

"Īsti godīgi tas nav, jo varēja pedagogu algām iedalīt, kam sākumā teica, ka nepietiek naudas. Mēs saprotam, ka internātskolām vajag līdzekļus uzturēšanas izdevumiem, jo valsts dod 84%, un IZM ar šo soli gribēja 100% apmērā iedot. Tomēr ir jāpilda noteikumi, un, ja valdība pasaka, ka nedos internātskolu uzturēšanai, tad lūdzam, lai dod naudu četrām pedagogu grupām - pirmsskolas pedagogiem, speciālo izglītības iestāžu pedagogiem, mazo skolu pedagogiem un augstskolu mācībspēkiem," sacīja Vanaga.

LIZDA neiebilst IZM iniciatīvai - mērķdotācijas daļu novirzīt minēto izglītības iestāžu uzturēšanas izdevumiem. LIZDA lūdz, ja valdībā netiek rasts kompromiss par attiecīgajiem uzturēšanas izdevumiem, tad nesamazināt finansējumu izglītības nozarei, bet gan to novirzīt sākotnējam mērķim - pedagogu darba samaksas palielināšanai - un atlikušo mērķdotācijas finansējumu novirzīt kādai no minētajām pedagogu grupām.

Kā ziņots, valdība piektdien apstiprināja valsts budžeta mērķdotācijas sadalījumu pašvaldību izglītības iestādēm šī gada septembrim-decembrim. Apstiprinot mērķdotācijas sadalījumu, Ministru kabinets uzdeva IZM precizēt uzturēšanas izmaksas, kas iekļautas mērķdotācijas sadalījuma projektā.