Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā

VM noteiks prasības rūpnieciski ražoto zāļu fasēšanai aptiekās

© f64/ Andrejs Strokins

Veselības ministrija (VM) plāno noteikt prasības rūpnieciski ražoto zāļu fasēšanai aptiekās, aģentūru LETA informēja VM pārstāve Agnese Zarāne.

VM sagatavojusi Ministru kabineta noteikumu projektu "Aptieku darbības noteikumi". Tajā noteiktas prasības rūpnieciski ražoto zāļu fasēšanai aptiekās no lielākiem iepakojumiem, atverot primāro iepakojumu, kā arī citas prasības aptieku darbībai.

Noteikumu projekts paredz, ka zāles aptiekās būs atļauts fasēt pēc ārstniecības personas izrakstītas receptes, ja daudzums iepakojumā neatbildīs receptē norādītajam daudzumam vai pēc vienošanās ar pacientu vai ārstniecības iestādi par rūpnieciski ražotu zāļu fasēšanu individuālam pacientam lietošanai noteiktajam periodam.

VM skaidro, ka, ņemot vērā zāļu izgatavošanā un fasēšanā nepieciešamo specifisko prasību ievērošanu, paredzēts, ka zāles būs atļauts fasēt tajās aptiekās, kurām ir norādīts speciālās darbības nosacījums - zāļu izgatavošana. Tāpat fasēšanu no rūpnieciskajiem iepakojumiem un zāļu fasēšanu individuālam pacientam, atverot primāro iepakojumu, būs ļauts veikt zāļu izgatavošanas telpās. Paredzēts, ka tām aptiekām, kuras gatavo zāles, būs atļauts fasēt zāles bez speciālās atļaujas jeb licences pārreģistrēšanas.

Tāpat noteikumu projekts paredz nodalīt aptiekas īpašnieka - speciālās licences vispārēja jeb atvērta tipa aptiekas darbībai turētāja - atbildību no aptiekas vadītāja atbildības. Licences turētāja atbildība būs nodrošināt aptiekas darba laiku vismaz 40 stundas nedēļā, nodrošināt, ka aptiekas telpas tiek izmantotas tikai farmaceitiskās aprūpes nodrošināšanai, ka aptiekas personāls, kas farmaceitiskās aprūpes ietvaros izgatavo, izsniedz zāles un konsultē par to lietošanu, atbilst Farmācijas likumā noteiktajai kvalifikācijai.

Savukārt aptiekas vadītājam būs jānodrošina aptiekas iekšējās darba kārtības noteikumu izstrādāšana, priekšrakstu izstrāde zāļu, aktīvo vielu un citu preču pieņemšanas, uzskaites un izsniegšanas kārtībai, zāļu uzglabāšanas kārtībai, zāļu izgatavošanai un kvalitātes kontrolei.

Plānots, ka farmaceitiskās aprūpes ietvaros aptieka un aptiekas filiāle turpmāk varēs piedāvāt apmeklētajiem arī tādu veselības paškontroles pakalpojumu kā izelpas gaisa plūsmas mērīšana. Farmācijas speciālistam, kurš veic veselības paškontroli, tiks noteikta prasība pilnveidot Latvijas Farmaceitu biedrības tālākizglītības prasībām atbilstošu profesionālo kvalifikāciju.

Tāpat projektā ir noteiktas prasības aptiekām, kuras licences pielikumā ir norādīts speciālās darbības nosacījums - strādā visu diennakti. Paredzēts, ka šīm aptiekām ir jānodrošina apmeklētājiem iespēja saņemt farmaceitisko aprūpi visu diennakti bez pārtraukuma, šo aptieku ārdurvīm ir jābūt aprīkotām ar zvana pogu, kura brīvi aizsniedzama apmeklētājiem ar funkcionāliem traucējumiem, un jāpilda citas prasības.

Paredzēts, ka noteikumu projekts stāsies spēkā nākamā gada 1.martā.