Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā

Valdība lems par pedagogu atalgojuma mērķdotācijas sadali

© F64

Ministru kabinets šodien ārkārtas sēdē lems par Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) sagatavotajiem noteikumiem par mērķdotācijas sadali pašvaldībām to izglītības iestādēm 2016./2017.mācību gada pirmajiem četriem mēnešiem atbilstoši skolēnu skaitam šī gada 1.septembrī.

Kā aģentūra LETA uzzināja IZM, ministrija visām pašvaldībām jau pirms noteikumu projekta iesniegšanas valdībā sniegusi nepieciešamo informāciju par mērķdotācijas apjomu, kā arī nosūtījusi Ministru kabineta rīkojuma projektu.

2015. un 2014.gadā mērķdotācijas aprēķini tika veikti attiecīgi janvārim-augustam, pamatojoties uz skolēnu skaitu 1.septembrī, savukārt septembrim-decembrim - pamatojoties uz skolēnu skaitu 27.maijā. Tā kā skolēnu skaita izmaiņas ir būtiskas un bērnu migrācija no vienas izglītības iestādes uz citu notiek pat augusta pēdējās dienās, šogad nolemts atgriezties pie iepriekšējās kārtības - mērķdotācijas aprēķinos ņem vērā nevis provizoriskos, bet precīzos datus.

Mērķdotācijas aprēķinu šā gada četriem mēnešiem IZM veikusi, pamatojoties uz pašvaldību ievadīto un apstiprināto informāciju Valsts izglītības informācijas sistēmā - skolēnu skaitu izglītības pakāpē attiecīgajā teritorijā un izglītības iestādē īstenotajām mācību programmām 2016.gada 1.septembrī. Mērķdotācijas sadalījums atlikušajam mācību gadam tiks apstiprināts kopā ar 2017.gada valsts budžeta likumu.

No 2016.gada 1.septembra pedagogu, tostarp interešu izglītības, profesionālās izglītības pedagogu un atbalsta personāla, mēneša darba algas likmes ir paaugstinātas, nosakot 680 eiro kā minimālo samaksu par likmi. 2016./2017.mācību gadā pedagogu atalgojuma palielināšanai ir piešķirts nozīmīgs papildu finansējums - šā gada četriem mēnešiem mērķdotācija palielināta par aptuveni deviņiem miljoniem, bet 2017.gadā skolotāju atalgojumam papildus plāno novirzīt 47 miljonus eiro, kas vēsturiski ir viens no nozīmīgākajiem finansējuma palielinājumiem kādai no publiskā sektora nozarēm.

Šajā mācību gadā 733 pašvaldību vispārizglītojošajās skolās 1.-12.klasē mācās 208 043 bērni, kas ir par 1094 vairāk nekā iepriekšējā gadā.