Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā

Zinātnieku nakts aicina atmodināt sevī pētnieku

© F64

Zinātnieku nakts ikgadējā pasākumā, kas notiks 30. septembrī, būs iespēja uzzināt gan par mums pašiem, gan vidi, kurā dzīvojam, gan par kosmosa dzīļu noslēpumiem. Augstskolu un zinātnieku sagatavotā programma būs baudāma dažādās Latvijas vietās – vien jāizvēlas, kur pavadīt saistošu un izzinošu vakaru (tas sāksies ap plkst. 17/18).

Latvijas Universitātes (LU) Fizikas un matemātikas fakultāte aicina tikties ar Vjačeslavu Kaščejevu un būt klāt vairāk nekā desmit eksperimentos. Arī LU Atomfizikas un spektroskopijas institūtā notiks demonstrējumi - tajā skaitā slavenā Nikola Teslas izgudrojums, bet LU Akadēmiskajā centrā tiks rādīti burvju materiāli, kas radušies, pateicoties nanotehnoloģijām (dalībnieki var paņemt līdzi savus akmeņus, lai noskaidrotu, kā to sauc). Savukārt LU Raiņa bulvārī 19 varēs noskatīties Uģa Urtāna senlietu un senā bruņojuma «šovu».

LU Bioloģijas institūtā Salaspilī tiks rādīta jauno mediju interaktīvā video instalācija Pagātnes putekļi, varēs iepazīties ar eksperimentālo darbnīcu Saistošā mikropasaule un improvizēto laboratoriju No šūnas līdz augam. Turklāt paredzēti arī demonstrējumi magnetobioloģijā un stāstījums par elektromagnētiskā lauka ietekmi uz cilvēku. Apmeklētājiem, kuri iepriekš pieteikušies, būs iespējams izmērīt elektromagnētisko lauku savam mobilajam tālrunim.

Tiem, kas grib izbraukt no Rīgas, var ieteikt doties uz Papes Ornitoloģisko pētījumu centru, kur būs iespējams apskatīt putnu un sikspārņu murdu, tīklus un gredzenus, kā arī, ja būs piemēroti laika apstākļi, piedalīties ķeršanā un gredzenošanā. Kopā ar pētniekiem varēs novērot naktsputnu migrāciju starmeša gaismā un dzirdēt sikspārņu migrācijas saucienus ultraskaņas detektorā.

Savukārt Salaspilī, Nacionālajā botāniskajā dārzā, pasākumi noritēs pākšaugu zīmē: te būs ekspozīcija Eksotiskie zirņu radinieki, visas dienas garumā notiks orientēšanās spēle Garā pupa un vakara noslēgumā šovprogramma Krāšņā ķīmija.

Tajā pašā laikā Rīgas Stradiņa universitātē Dzirciema ielā 16 varēs rast atbildes uz dažādiem jautājumiem, piemēram, kas ir viltus atmiņa? Kāda ir ķermeņa kompozīcija, un kā to izmainīt? Vai var izmainīt sava organisma pH līmeni? Kāda ir tava stāja? Kā mūsu ķermeni ietekmē darbs? Kāda ir tava redze un acu spiediens? Vai tev piemīt zobārstam nepieciešamās dotības?

Rēzeknes Tehnoloģiju augstskola arī piedāvā saistošu programmu, īpaši akcentējot trīs labas lietas: datorspēli Iepazīsimies/Īsapazeisim, lekcijas Zinātnes sasniegumi lāzertehnoloģijās un Globālais eksperiments modes inženierijā jeb Radi veselīgu vidi pats!.

Ventspils augstskolā būs iespēja iepazīties ar zinātnes zelta fondu sasniegumiem, kā arī jaunākajām zinātnes iespējām, kuras tiek izmantotas augstskolā. Tāpat būs iespēja uzzināt, kur meklēt dzīvību Saules sistēmā un kas ir miniatūrās kosmosa tehnoloģijas - nanosatelīti.

Latvijas Lauksaimniecības universitātē Jelgavas pilī un sešās fakultāšu ēkās varēs rast atbildes uz jautājumiem, vai augsne ir veselīgas pārtikas pamats, kas ir viedie sensori, gudrā māja un «trokšņotāju» mērītāji, kā arī uzzināt, kā bišu saimes tiek apsaimniekotas ar viedo tehnoloģiju palīdzību. Veselīgas dzīves līkločos ļaus ielūkoties augsnes pētnieki no Lauksaimniecības fakultātes un informācijas tehnoloģiju radītāji no Informācijas tehnoloģiju fakultātes.

Liepājas universitāte aicina ielūkoties trijās tās fakultātēs: Humanitāro un mākslas zinātņu, Pedagoģijas un sociālā darba un Dabas un inženierzinātņu. Tajās varēs izmēģināt roku radošajā rakstniecībā, noklausīties kafijas stāstu, būt robota pavēlniekam un daudz ko citu.