Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā

Valdība skatīs Nacionālo pretterorisma plānu

© F64

Valdība šodien sēdes slēgtajā daļā skatīs rīkojuma projektu par Nacionālā pretterorisma plānu, kur nepieciešams veikt papildinājumus ar jaunu preventīvu pretterorisma pasākumu jomu.

Kā aģentūrai LETA pastāstīja iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (V), Drošības policija (DP) šo plānu izstrādāja sadarbībā ar citām pretterorisma pasākumos iesaistītajām institūcijām. "Laikā no 2013.gada, kad tika apstiprināta iepriekšējā plāna redakcija, valsts pārvaldē ir notikušas atsevišķas institucionālas izmaiņas, tādēļ arī plānā ir nepieciešams veikt izmaiņas attiecībā uz atbalstošajām un atbildīgajām institūcijām," sacīja ministrs.

Kozlovskis pastāstīja, ka plāns ir papildināts ar jaunu preventīvu pretterorisma pasākumu jomu. "Faktiski plāna mērķis ir noteikt atbildīgo subjektu veicamos preventīvos pasākumus atbilstoši Latvijā noteiktajiem četriem terorisma draudu līmeņiem. Šie preventīvie pasākumi saskaņā ar plānu ir veicami plašā apjomā ar uzdevumu aizsargāt tās jomas, kur apdraudējums var izraisīt būtiskas sekas nacionālajai drošībai," skaidroja ministrs.

Kā piemēru viņš minēja kritiskās infrastruktūras drošību un drošību cilvēku masveida pulcēšanos objektos. Pastāv arī vēl virkne citu jomu, kuru apdraudējums var izraisīt reālus draudus nacionālajai drošībai. "Pārskatot šo projektu, ņemti vērā DP plāna ieviešanas mācību secinājumi attiecībā uz šo jautājumu un pēdējo gadu tendences pretterorisma jomā kopumā," sacīja ministrs.

Pēc Kozlovska domām, pašreizējā situācijā, kad terorisms diemžēl ir kļuvis par Eiropas ikdienu, ir īpaši svarīgi pastāvīgi sekot līdzi tendencēm un atbilstoši pilnveidot Latvijas pretterorisma sistēmu. "Es esmu arī gandarīts, ka ir izdevies panākt valdībā atbalstu pretterorisma spēju stiprināšanai nākamā gada budžetā DP," teica Kozlovskis.

Ministrs vēlreiz uzsvēra, ka ir ņemtas vērā visas jomas un arī analizētas tās situācijas, ko "piedzīvoja mūsu kolēģi Eiropā". "Arī pie zemākā terorisma apdraudējuma līmeņa notiek rīcības atbilstoši šim plānam. Katrā no šiem līmeņiem, protams, attiecīgo darbību intensitāte pieaug, un katrā no tiem arī paredzēts visu iesaistīto subjektu darbību algoritms, ko uzrauga un koordinē DP," rezumēja Kozlovskis.