Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā

Krievijas atbalsta brauciena dalībnieki Latvijā varētu rīkot pret NATO vērstu protestu

Attēlam ir ilustratīva nozīme © SCANPIX

Pastāv iespēja, ka Krievijas atbalstam rīkotā vāciešu autobrauciena dalībnieki Latvijā rīkos pret NATO vērstu protesta akciju, kurā izplatīs Krievijas Federācijas propagandas vēstījumus.

Drošības policija (DP) preses sekretāre Līga Pētersone aģentūrai LETA teica, ka DP atbilstoši savai kompetencei seko līdzi brauciena dalībnieku aktivitātēm Latvijā. Atbilstoši DP rīcībā esošajai informācijai pasākuma dalībnieki ir šķērsojuši Latvijas robežu.

DP vērtējumā pastāv iespēja, ka brauciena dalībnieki Latvijā varētu rīkot pret NATO vērstu protesta akciju, kuras laikā tiktu izplatīti Krievijas Federācijas propagandas vēstījumi.

No sīkākiem komentāriem DP atturēsies, jo dienests nav tiesīgs izpaust operatīva rakstura informāciju.

Šodien īsi pirms plkst.12 sociāldemokrātiskās kustības "Par Neatkarīgu Latviju!" ģenerālsekretārs Jānis Kuzins izplatīja preses paziņojumu, ka "Par Neatkarīgu Latviju!" un tās līdzpriekšsēdētājs Edvīns Puķe plkst.12 pie atpūtas centra "Lido" Rīgā, Krasta ielā, sagaidīšot "Miera Kollonu" no Vācijas. Latvijā akcija sākotnēji tika atcelta, jo notika nepatīkami incidenti pret organizatoriem Polijā un bija ziņojumi, ka tas atkārtosies arī Latvijā, tāpēc ir mainīts akcijas laiks un presei paziņots pēdējā brīdī.

Jau ziņots, ka šodien Lietuvā no Krievijas Kaļiņingradas apgabala iebraukuši aptuveni divsimt Vācijas pilsoņu, kas piedalās organizētā braucienā Berlīne-Maskava nolūkā izrādīt draudzīgumu Krievijai un neapmierinātību ar rietumvalstu politiku Maskavas jautājumā.

Trešdien brauciena dalībnieki plāno ierasties arī Rīgā.

Lietuvas ārlietu ministrs Lins Linkevičs, komentējot šo braucienu, norādījis, ka viņa valsts respektē viedokļu dažādību, bet vienlaikus uzsvēris, ka Krievija šo pasākumu var izmantot propagandas nolūkiem.

Pēc viņa teiktā, reportāžu Krievijas televīzijai par šā brauciena dalībniekiem gatavojis žurnālists Ivans Blagojs, pret kuru Vācijas tiesībsargāšanas iestādes šogad tika ierosinājušas lietu par sadomātu reportāžu, kas bija veltīta meitenei Ļizai, ko it kā izvarojuši migranti.

Kā apgalvo brauciena rīkotāji, viņi iestājas par ciešākām attiecībām starp Vāciju un Krieviju. "Sankciju, kara draudu vai pat kara vietā mēs iestājamies par abu valstu tautu tuvināšanos un sadarbību, lai nosargātu mieru, kas ir pati lielākā vērtība," viņi paziņojuši.

Lietuvā pārbrauciena dalībnieki bija plānojuši apmeklēt Šauļus un Zokņu militāro lidlauku, kur bāzēta NATO Baltijas valstu gaisa telpas patrulēšanas misija.

Vācija būs atbildīga par daudznacionālo bataljonu, ko jūlijā notikušajā NATO Varšavas samitā tika nolemts izvietot Lietuvā, lai atturētu Krieviju no iespējamās agresijas. Šādi bataljoni tiks izvietoti arī Polijā, Latvijā un Igaunijā, kur to vadību uzņēmušās attiecīgi ASV, Kanāda un Lielbritānija.