Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā

Rosina Pretkorupcijas parlamentārās izmeklēšanas komisijā iztaujāt bijušo VID vadītāju

© f64

Saeimas deputāts Ringolds Balodis (NSL) rosina tā dēvētās Pretkorupcijas parlamentārās izmeklēšanas komisijas sēdē iztaujāt bijušo Valsts ieņēmumu dienesta (VID) vadītāju Ināru Pētersoni, jo ir vērojama atšķirība starp viņas teikto esot amatā un tagad, kad viņa vairs nav amatpersona.

Deputāts norāda, ka sarunas mērķis būtu saprast, kas iestādē "nav labi", lai rosinātu Saeimu rīkoties pareizā virzienā. Viņš norāda, ka informācijas iegūšana par nepieciešamajiem uzlabojumiem ir tiešā veidā saistīta ar izmeklēšanas komisijas mērķi.

Balodis pauž, ka Pētersone Latvijas Televīzijas (LTV) raidījumā "Rīta panorāma" esot atzinusies, ka reorganizācija ir neveiksmīga un rezultāti reformām ir apšaubāmi, tāpat bijusī amatpersona paudusi "interesantas lietas" attiecībā par VID vadītāja konkursu un tā rezultātiem. Tāpēc politiķis rosina uz parlamentārās izmeklēšanas komisijas sēdi 9.augustā uzaicināt Pētersoni, "nevis aptaujāt vidēja līmeņa VID darbiniekus par vispārīgām lietām".

Balodis akcentē, ka viens no fundamentāliem izmeklēšanas komisijas mērķiem ir kvalitatīva galaziņojuma sagatavošana un šajā dokumentā ir jābūt skaidrībai arī par reformu, kas notiek VID.

Jau vēstīts, ka neskaidrības ap Valsts vides dienesta vadītājas Ingas Koļegovas, kura oficiāli izvirzīta VID ģenerāldirektores amatam, deklarāciju nepalīdzēs uzspodrināt VID tēlu, šorīt intervijā LTV raidījumam "Rīta panorāma" teica bijusī VID vadītāja Ināra Pētersone.

Viņa norādīja, ka, ja būtu Koļegovas vietā, tad, pirms piekrist kandidēt uz VID vadītāja amatu, sakārtotu visas lietas, kas saistītas ar nepilnībām deklarācijā. Pētersone nekomentēja Koļegovas deklarācijā norādītos faktus un atzina, ka neesot pat ar to iepazinusies.

Tāpat Pētersone norādīja, ka Koļegovai būtu bijis jāsakārto jautājums par viņai piederošajām kapitāldaļām uzņēmumā "Pallogs". "Šis viss fons nepalīdzēs VID tēla spodrināšanā," teica bijusī VID vadītāja.

Kā ziņots, finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS) ir oficiāli izvirzījusi Koļegovu VID ģenerāldirektora amatam. Valdība par to lems nākamnedēļ, 9.augustā.

"Firmas" dati liecina, ka Koļegova ir 50% kapitāldaļu īpašniece uzņēmumā "Pallogs" un dividendēs no uzņēmuma viņa pērn saņēmusi 320 000 eiro. Kā skaidro pati Koļegova, viņa šīs dividendes pērn dāvinājusi savam brālim. Tāpat Koļegova pērn izsniegusi aizdevumus 220 914 eiro apmērā.

Medijos Koļegova skaidrojusi, ka ir tikai formāla "Pallogs" līdzīpašniece, bet labuma guvējs ir viņas brālis. Arī dāvinājumi esot izsniegti brāļa ģimenei. Tiesa, uzņēmuma gada pārskatos nav atrodama norāde, ka uzņēmuma līdzīpašniece tam būtu aizdevumā izsniegusi iespaidīgas summas, kas rada aizdomas par šo līdzekļu izmantošanu ''aplokšņu algu'' maksāšanai, norāda mediji.