Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā

Visbiežāk ārzemēs ārstēšanās vajadzīga bērniem – vēža pacientiem

© F64, ilustratīva bilde

Bērnu slimnīcas fonds šogad ir palīdzējis 57 bērniem saņemt nepieciešamo medicīnisko palīdzību ārpus Latvijas, šim mērķim izlietojot 65 972, 68 eiro. Visbiežāk palīdzība sniegta onkoloģiskajiem pacientiem – gan izmeklējumiem un ārstniecībai, gan medikamentiem, kādus valsts neapmaksā.

Bērnu slimnīcas fonda vadītāja Liene Dambiņa Neatkarīgajai stāsta: katru gadu Bērnu slimnīcā ārstējas aptuveni 100 bērnu, kuru veiksmīgai ārstēšanai nepieciešami papildu izmeklējumi, kādus nevar nodrošināt Latvijā, medikamenti, kuri nav valsts apmaksāti, vai arī bērna veselības stāvoklis ir tāds, ka ārstniecība jāturpina ārpus Latvijas. Fonds šogad palīdzējis 57 bērniem, un visbiežāk palīdzība bija nepieciešama onkoloģijas pacientiem - 27 bērniem vecumā no viena gada līdz 17 gadiem. Bērniem vajadzēja gan ārstniecību ārpus Latvijas, gan izmeklējumus un medikamentus, kādus valsts nenodrošina un neapmaksā. Ar aknu saslimšanām palīdzība bijusi nepieciešama pieciem bērniem, no kuriem trim bērniem veikta aknu transplantācija ārpus Latvijas. Vēl palīdzība bija nepieciešama diviem neonatoloģijas pacientiem (jaundzimušajiem), četriem nefroloģijas (nieru slimību), diviem kardioloģijas pacientiem, četriem diabēta pacientiem, vienam psihiatrijas pacientam, pulmonoloģijas, neiroloģijas un citu profilu pacientiem. L. Dambiņa uzsver, ka visa sniegtā palīdzība bija saskaņota ar katra bērna ārstējošo ārstu Bērnu slimnīcā vai arī pamatota ar ārstu konsilija lēmumu.

Dažādu saslimšanu pacientiem - kopumā 29 bērniem - bija nepieciešami izmeklējumi, kādus nevar veikt Latvijā, bet kuri ir nozīmīgi bērna turpmākās ārstēšanas noteikšanā. Precīzas analīzes un diagnostika būtiski ietekmē ārstniecības rezultātu. Arī izmaksu ziņā gandrīz puse izlietoto līdzekļu - 31 785,57 eiro - ir bijuši nepieciešami tieši izmeklējumu veikšanai ārpus Latvijas. 15 pacientiem šogad bija vajadzīgi medikamenti, kādus valsts nekompensē, un to iegādei izlietoti 15 718,96 eiro. 12 pacientiem ārstniecību vajadzēja turpināt ārpus Latvijas, tāpēc fonds sedza transporta un uzturēšanās izdevumus bērnam un vienam no vecākiem, kā arī donoram, ja bija nepieciešama aknu transplantācija, kopumā mērķim izlietojot vairāk nekā 10 000 eiro. Ņemot vērā, ka ārstniecība ārpus Latvijas visbiežāk ir ilglaicīga, atbalsts konkrētajiem bērniem turpināsies arī nākamajos mēnešos. Vairākiem pacientiem veselības stāvoklis ir bijis tik smags un sarežģīts, ka nepieciešami bijuši gan izmeklējumi, gan medikamenti, gan ārstēšanās ārpus Latvijas.

Bērnu slimnīcas fonds ir nodrošinājis iespēju tiem pacientiem, kuriem būtu jādodas ārstēties ārpus Latvijas, palīdzību saņemt arī tepat Bērnu slimnīcā. Jūnijā otro gadu pēc kārtas Bērnu slimnīcā viesojās profesors Risto Rintala no Helsinku Bērnu slimnīcas, kurš Latvijā ieradās kopā ar kolēģi profesoru Sepo Taskinenu, lai veiktu sarežģītas operācijas un izmeklējumus pieciem pacientiem. Bērnu slimnīcas fonds sedza transporta un uzturēšanās izdevumus, kā arī honorāru par darbu abiem profesoriem. Ceļš un uzturēšanās ārvalstu klīnikā izmaksātu ievērojami vairāk, tāpēc ārvalstu mediķu viesošanās Latvijā un operāciju veikšana Bērnu slimnīcā ir veiksmīgs risinājums.

UZZIŅA

• Bērnu slimnīcas fonda uzkrājums ārkārtas gadījumiem pašlaik ir 173 301,99 eiro.

• Šie līdzekļi arī turpmāk tiks novirzīti bērniem, kuriem nepieciešama medicīniskā palīdzība ārpus Latvijas.

• Palīdzība tiek saskaņota ar katra bērna ārstējošo ārstu Bērnu slimnīcā vai arī pamatota ar ārstu konsilija lēmumu.

Avots: Bērnu slimnīcas fonds