Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā

Dzelzceļa vēsturei pa pēdām. Ceļojums laikā un vietā

© Publicitātes foto

Pirms 155 gadiem mūsu vecvecmāmiņām un vecvectētiņiem pirmo dzelzceļa sliežu un vagonu parādīšanās Latvijas teritorijā bija kas pilnīgi jauns un nepieredzēts. Šodien – 155 gadus vēlāk – mūsu ikdiena nav iedomājama bez dzelzceļa.

Godinot dzelzceļa gadadienu Latvijā, aicinām vēlreiz atgriezties notikumiem bagātajā dzelzceļa vēsturē - šoreiz ceļot laikā un vietā un iepazīties ar fragmentu no Anšlava Eglīša stāsta Vilciens:

«No Rīgas vilcieni uz ārzemēm, Berlīni (viss jau gāja caur Berlīni) nogāja no Jūrmalas stacijas augstā uzbēruma, pretim Dzelzceļu virsvaldes namam. Namā tolaik atradās arī Latvijas Mākslas akadēmija, kurā mācījos ilgus gadus. Jūrmalas stacijā nevarēja vis ieiet pēc patikas, bija jāpērk perona biļete. Berlīnes ātrvilcienā kāpa izlasīta publika, nevis lauku paunenieki. Tie bija glīti, modīgi ģērbti ļaudis, ar vienaldzīgām, blazētām lielās pasaules cilvēku sejām un glītām jaunām ceļasomām, kas reizēm jau bija aplipinātas ar Eiropas muitnīcu un viesnīcu zīmēm. Nereti braucējus izvadīja ar ziediem un pavadītāji asarainām acīm vēl paskrējās līdzi aizslīdošajam vagonam. Arī man pašam vairākas reizes iznāca doties tālajā ceļā un taisīt daudzpieredzējuša pasaules ceļotāja vīzīgo ģīmi. Jauki, cerīgi bija aizbraukt, palūkoties pasauli, bet vēl jaukāk - pārbraukt atpakaļ Latvijas robežu pie Meitenes, ieslīdēt krāšņajā, zaļajā Zemgales līdzenumā. Mājās!»

Dzelzceļa atmiņu krātuvēs ir vēl daudz stāstu! Ar tiem iespējams iepazīties arī, bez maksas lejupielādējot mobilo aplikāciju Dzelzceļa spēle. Toreiz un tagad. Tā sniegs iespēju nodoties fotografēšanai, Latvijas apceļošanai, kā arī atraktīvā veidā daudz vairāk uzzināt par dzelzceļa vēstures līkločiem. Aktīvākajiem mēneša spēlētājiem - balvas. Vairāk par aplikāciju: www.dzelzcelam155.lv.