Otrdiena, 7.maijs

redeem Henriete, Henrijs, Jete

arrow_right_alt Latvijā

Seniori piesardzīgi vērtē ieceri medicīnai novirzīt daļu no sociālajām iemaksām

© F64

Latvijas Pensionāru federācija (LPF) pagaidām piesardzīgi skatās uz ieceri veselības aprūpes finansēšanai novirzīt daļu no sociālajām iemaksām, bažījoties, ka tas varētu iekavēt citu jautājumu risināšanu, aģentūrai LETA sacīja federācijas vadītājs Andris Siliņš (ZZS).

Taujāts par LPF viedokli attiecībā uz iespēju, ka medicīnai varētu novirzīt daļu no sociālajām iemaksām, Siliņš norādīja, ka federācija pagaidām konkrētu lēmumu nav pieņēmusi, tomēr kopumā organizācija uz šādu ieceri skatās piesardzīgi. Viņš skaidroja, ka senioriem ir bažas, ka šādā gadījumā varētu tikt kavēti dažādu citu jautājumu risināšana, kuri jārisina no sociālā budžeta. Tie ir jautājumi saistībā ar indeksācijas pieaugumu pensionāriem ar lielu darba stāžu, piemaksu palielināšanu un tamlīdzīgi, piebilda Siliņš.

Skaidrāku redzējumu LPF varētu sniegt augustā pēc valdes sēdes vai arī 17.septembrī pēc visas Latvijas pensionāru sapulces.

Siliņš gan atzīmēja, ka veselības aprūpe ir prioritāte, līdz ar to problēmu risināšanai šajā nozarē ir jāmeklē risinājumi.

Jau ziņots, ka valdošās koalīcijas politiķi uzskata, ka jauns nodokļu maksājums iedzīvotājiem veselības aprūpes reformu finansēšanai nebūtu jāievieš, līdz ar to reālākais apspriežamais risinājums papildu finansējuma iegūšanai varētu būt citu līdzekļu pārdale.

Kā ziņots, Veselības ministrija (VM) tika izstrādājusi trīs veselības aprūpes finansēšanas modeļus, un par tiem vēl tiks diskutēts izveidotajā darba grupā, kurā piedalās Veselības, Labklājības un Finanšu ministrijas pārstāvji, darba devēju, Nacionālā veselības dienesta, apdrošinātāju un citu organizāciju pārstāvji. Pušu sākotnēji iesūtītie atzinumi gan ir bijuši piedāvātajiem modeļiem noraidoši.

VM aizstāvēs to veselības aprūpes finansēšanas modeļa variantu, kurš neparedz kopējo nodokļu sloga pieaugumu, tomēr prasa daļu no sociālā nodokļa novirzīt veselībai, teikts konceptuālā ziņojuma kopsavilkumā "Par Latvijas veselības aprūpes sistēmas finansēšanas modeļa maiņu".

VM norāda, ka labākais veselības aprūpes finansēšanas modeļa variants tiks izvēlēts diskusiju rezultātā līdz septembra beigām.