Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā

Steidzami jārisina skolotāju novecošanās problēma eksaktajās zinātnēs

© F64

Lai veicinātu jauniešu interesi par eksaktajām zinībām, valstī jārisina skolotāju novecošanās problēma, šodien preses konferencē, kurā tika prezentēts darba devēju ieteikto augstskolu un studiju programmu saraksts, atzina eksperti.

Izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis (V) pauda bažas par pedagogu vecuma struktūru, kurai nemainoties, nākotnē izglītības sistēmā lielākoties strādās pensijas vecuma pedagogi. Ministrs uzdeva retoriskus jautājumus: "Vai tādā gadījumā spēsim pienācīgi pasniegt datoriku? Vai nebūs tā, ka bērni mācīs skolotāju?"

Šadurskis cer, ka pedagogu algu reforma tuvākajā laikā sakārtos izglītības iestāžu tīklu un radīs jauniešiem interesi par pedagoģisko izglītību.

Arī IT uzņēmuma "Exigen Services" valdes loceklis Pēteris Krastiņš norādīja, ka matemātikas skolotāji jau tagad ir pensijas vecumā un, ja nekas netiks darīts, nebūs neviena, kas skolēnus māca.

Krastiņa ieskatā, bērnus par informāciju tehnoloģiju (IT) nozari jāieinteresē jau bērnudārzā, lai tiem savlaicīgi veidotos izpratne par jomu, nevis īsi pirms izvēles studēt IT. "Patlaban studēt IT jomu izvēlas daudzi, taču tikai 50% no tiem pabeidz studijas. Būtu labi, ja studijas pabeigtu 70%," sacīja "Exigen Services" pārstāvis.

Jau ziņots, ka darba devēji topošajiem studentiem iesaka studēt Rīgas Tehniskajā universitātē (RTU), bet kā ieteiktāko min IT jomu, secināts piektajā Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK) un portāla "Prakse.lv" darba devēju aptaujā.

Studēt RTU iesaka 854 aptaujātie darba devēji. Šai augstskolai ar 636 balsīm seko Latvijas Universitāte (LU), Latvijas Lauksaimniecības universitāte ar 278 balsīm, biznesa augstskola "Turība" ar 266 balsīm, bet 223 darba devēji iesaka studēt Banku augstskolā.

Darba devēji augstāko novērtējumu devuši RTU studiju programmai "Datorsistēmas", šo programmu iesaka 132 darba devēji. 109 darba devēji iesaka izvēlēties LU bakalaura studiju programmu "Datorzinātnes", 78 iesaka Banku augstskolas programmu "Finanses", 73 darba devēji iesaka izvēlēties Rīgas Ekonomikas augstskolas programmu "Ekonomikas un uzņēmējdarbība", bet 63 darba devēji iesaka studēt RTU programmā "Būvniecība".