Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā

No šodienas dabasgāze mājsaimniecībām būs par 14% lētāka

© F64

Šodien stājas spēkā jauni dabasgāzes tarifi mājsaimniecībām un klientiem, kuri dabasgāzi lieto apkurē, tarifs samazināsies par 14%, aģentūru LETA informēja gāzes apgādes uzņēmumā "Latvijas Gāze" (LG).

Tiem klientiem, kuri dabasgāzi lieto plītīs un ūdenssildītājos, tarifs samazināsies par 8%.

Salīdzinot ar iepriekšējā gada apkures sezonas sākumu, dabasgāzes cena apkures lietotājiem kopumā būs par 17% zemāka, skaidro uzņēmumā.

Mājsaimniecībām dabasgāzes tarifi mainās divreiz gadā - 1.janvārī un 1.jūlijā. Tarifi mainās atkarībā no dabasgāzes iepirkuma cenas, attiecīgi - naftas produktu cenām, pie kā ir piesaistīta dabasgāzes iepirkuma cena, valūtu vērtībām un iegādātiem krājumiem Inčukalna pazemes gāzes krātuvē.

Dabasgāzes pakalpojumu tarifi nav mainījušies kopš 2008.gada, un gala cena patērētājam mainās vienīgi atkarībā no iepirkuma cenu izmaiņām.

Kā ziņots, LG šī gada pirmajā ceturksnī ir strādājusi ar 27,6 miljonu eiro peļņu, liecina uzņēmuma paziņojums biržai "Nasdaq Riga". Pērn pirmajā ceturksnī uzņēmuma peļņa bija 19,7 miljoni eiro. LG 2016.gada trīs mēnešos patērētājiem pārdeva 516 miljonus kubikmetru dabasgāzes. Salīdzinājumā ar 2015.gada attiecīgo periodu pārdotās dabasgāzes apjoms pieauga par 22%.

Kopumā LG 2015.gadā patērētājiem pārdeva 1,32 miljardus kubikmetrus dabasgāzes. Salīdzinājumā ar 2014.gadu pārdotās dabasgāzes apjoms pieauga par 2%.

Lielākais LG akcionārs, kam pieder 34% akciju, ir Krievijas kompānija "Gazprom". Fondam "Marguerite Fund" pieder 28,97% akciju, kompānijai "Uniper Ruhrgas International GmbH" - 18,26%, SIA "Itera Latvija" - 16%, bet 2,8% akciju pieder mazajiem akcionāriem. LG kopējais akciju un kopējais balsstiesīgo akciju skaits ir 39 900 000.