Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā

Ekonomists: Iedzīvotāju patēriņā valda piesardzība

© f64/ Lauris Aizupietis

Maijā fiksēts straujākais mazumtirdzniecības pieaugums šogad, tomēr kopumā Latvijas iedzīvotāju patēriņu turpina raksturot zināma piesardzība, uzskata bankas "Citadele" ekonomists Mārtiņš Āboliņš.

Pēc gandrīz pusgada pārtraukuma maijā atkal ievērojami palielinājies degvielas tirdzniecības apjoms, kas kopā ar nelielu kāpumu pārtikas tirdzniecībā ļāvis sasniegt šogad straujāko pieaugumu mazumtirdzniecībā kopumā. Salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu mazumtirdzniecības apjoms maijā palielinājās par 3,5%, kas ir gandrīz divreiz straujāks pieaugums nekā gada pirmajos četros mēnešos kopumā, kad mazumtirdzniecības apgrozījums auga vidēji par 1,9%.

Tomēr kopumā Latvijas iedzīvotāju patēriņu turpina raksturot zināma piesardzība, un arī šogad darba samaksas kāpums, kas pirmajā ceturksnī sasniedza 5,3%, ievērojami apsteidz patēriņa pieaugumu. Daļēji tas, iespējams, skaidrojams ar ēnu ekonomikas mazināšanos, kā rezultātā rīcībā esošie ienākumu neaug tik strauji kā oficiālā darba samaksa, taču būtiska loma ir arī iedzīvotāju uzkrājumu pieaugumam, domā ekonomists. Šī gada sākumā pirmo reizi kopš 2004.gada Latvijas iedzīvotāju noguldījumu apjoms Latvijas komercbankās pārsniedzis mājsaimniecībām izsniegto kredītu apjomu, un Latvijā mājsaimniecības joprojām atrodas parādu samazināšanas procesā. Igaunijā un Lietuvā šis process jau faktiski ir beidzies, un pašlaik mazumtirdzniecības pieaugums tur pārsniedz 5%, līdz ar to Latvijā joprojām ir zināma rezerve straujākam patēriņa pieaugumam.

No preču grupām maijā visstraujākais pieaugums fiksēts degvielas tirdzniecībā - kāpums par 9,5% pret iepriekšējo gadu, taču negaidīti pasliktinājusies nepārtikas preču tirdzniecība. Pērn un šī gada pirmajos četros mēnešos dažādu nepārtikas preču tirdzniecība nodrošināja kopējo mazumtirdzniecības pieaugumu, taču salīdzinājumā ar pagājušo gadu maijā šo preču tirdzniecība palielinājās par 1,4%. Salīdzinājumam pēdējā pusotra gada laikā nepārtikas preču pieaugums bija vidēji 6,2%. Iepriekš strauju nepārtikas preču tirdzniecības pieaugumu pamatā nodrošināja dažādu elektropreču, datoru un telefonu tirdzniecība, taču maijā šo preču tirdzniecībā fiksēts pat neliels samazinājums. Āboliņš atzīmē ka šo preču tirdzniecības dati ir ļoti svārstīgi, tādēļ šis kritums varētu būt kāda vienreizēja svārstība, nevis tendences maiņa.

Citās preču grupās būtiskas izmaiņas salīdzinājumā ar iepriekšējiem mēnešiem nav vērojamas, un straujākie pieaugumi maijā fiksēti interneta veikalos, kā arī sporta preču un apģērbu tirdzniecībā.