Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā

Atmiņu stāsti: Bišu uzbrukums Rīgas stacijā

Bagāžas strādnieki. Pagājušā gadsimta 30. gados Rīgas I stacijā īsi pirms Krustpils pasažieru vilciena Nr. 66 atiešanas © Arhīvs

Atzīmējot 155 gadus, kopš Latvijas teritorijā tika atklāta pirmā dzelzceļa līnija Rīga–Daugavpils, aicinām ieskatīties bagātajā dzelzceļa atmiņu stāstu krātuvē. Šoreiz iepazīstinām ar kādu vasaras tematikai atbilstošu un savā ziņā traģikomisku atgadījumu Rīgas I stacijā 20. gadsimta 30. gados.

Īsi pirms Krustpils pasažieru vilciena Nr. 66 atiešanas bagāžas strādnieki ar rokas ratiņiem veduši dažādas mantas, lai iekrautu tās bagāžas vagonā, tajā skaitā - arī bišu saimi. Ceļot stropu vagonā, tam nokritis dibens, un brīvībā izkļuvušas visas bites. Iztraucētā bišu saime, draudoši dūkdama, pacēlusies gaisā un, nešķirojot vainīgos no nevainīgajiem, metusies virsū pasažieriem un strādniekiem, kas ar sāpju un izbaiļu kliedzieniem devušies meklēt glābiņu vagonos un uz citiem peroniem. Krustpils vilciens, nesagaidījis savu saniknoto «pasažieru» apvaldīšanu, aizbraucis, bet bišu saime vēl ilgi riņķojusi virs peroniem, terorizējot stacijā esošos. Tikai tad, kad drošākie bagāžas strādnieki, apbruņojušies ar ūdens traukiem, priekšautiem apsegtām galvām, devušies izbēgušo bišu medībās, niknā saime ļāvusies sagūstīties un atgriezusies atpakaļ savā nu jau salabotajā mājoklī - stropā.

Dzelzceļa krātuvē ir vēl daudz stāstu! Ar tiem iespējams iepazīties arī, bez maksas lejupielādējot mobilo aplikāciju Dzelzceļa spēle. Toreiz un tagad. Tā sniegs iespēju nodoties fotografēšanai, Latvijas apceļošanai, kā arī atraktīvā veidā daudz vairāk uzzināt par dzelzceļa vēstures līkločiem. Spēlē iekļautie vēsturiskie punkti izvietoti 155 vietās visā Latvijā. Aktīvākajiem mēneša spēlētājiem - balvas. Vairāk par aplikāciju: www.dzelzcelam155.lv.