Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā

Policijas autoparks par 22 miljoniem eiro jaunāks

APJOMĪGAIS IEPIRKUMS, kas ļāvis iegādāties jaunus un modernus braucamos, noteikti uzlabos policijas darbu, solās Valsts policijas priekšnieks Ints Ķuzis © F64

Valsts policija (VP) par aptuveni 22,4 miljoniem eiro (bez PVN) uz pieciem gadiem nomās 755 jaunas automašīnas, kas pakāpeniski tiks piegādātas šogad un nākamā gada pirmajā pusē. Tas ļaus atjaunot vairāk nekā pusi operatīvā transporta. Savukārt no iepriekšējā iepirkumā nomātajiem 627 transportlīdzekļiem aptuveni 300 tiks izpirkti un papildinās VP autoparku.

Šis iepirkums ļāvis iegādāties 755 jaunus automobiļus, kas ir par 128 mašīnām vairāk nekā iepriekšējā reizē. Un arī kopējā nomas maksa ir par 600 000 eiro mazāka, jo toreiz par 627 auto lietošanu tika tērēts 23,1 miljons eiro, preses konferencē skaidroja iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis. Darījums ļaus atjaunot aptuveni 60% autoparka, kurā puse ir līzingā iegādātu mašīnu. Nule iegādātie transportlīdzekļi lielākoties nonāks Kārtības policijas, iecirkņa inspektoru un kriminālpolicistu rīcībā, bet 2017. gadā jaunus auto sagaidīs Ceļu policija. Cik kopumā liels ir VP autoparks, VP priekšnieks Ints Ķuzis izvairījās nosaukt. Nomā esot ietverta arī autoapkalpe, kas nozīmē to, ka policisti varēs braukt, nebēdājot par remontiem. Mašīnām ir viss nepieciešamais aprīkojums, arī GPS. Jaunums ir ārējā un iekšējā videonovērošanas sistēma, kas ļaus mazināt korupcijas riskus, teica VP priekšnieks. Viņš norādīja, ka pēc līzinga beigām daļa transportlīdzekļu tiks izpirkti. Arī no iepriekšējā iepirkuma aptuveni 300 mašīnu plānots iegādāties par 5% no to vērtības. Tik neliela summa noteikta tāpēc, ka operatīvais transports ātri nolietojas, tāpēc tas ilgāk par desmit gadiem netiek izmantots. Šie darījumi ļaus manāmi uzlabot vecāko autoparka daļu, kurā daža laba transportvienība ir iegādāta vēl 90. gadu sākumā. Tās tad beidzot tiks norakstītas, piebilda I. Ķuzis. Ideāli, protams, būtu, ja neviens braucamais nebūtu vecāks par pieciem gadiem, taču kopumā situācija ar VP transportu vērtējama kā laba.

Kā skaidroja VP pārstāve Ance Rozīte, šā gada februārī noslēgti nomas līgumi ar SIA SEB līzings par 473 transportlīdzekļu lietošanu, ar SIA A26 par 98, ar SIA Pilna servisa līzings un SIA Karlo Motors par 184. Lielāko daļu jeb 507 jaunos braucamos paredzēts pieņemt lietošanā jau šogad, bet 2017. gadā - vēl 248 spēkratus. Nomājamo transportlīdzekļu skaitā ir automašīnu markas Opel Mokka, Opel Insignia, Renault Trafic, Citroen Jumpy, Škoda Octavia, Volkswagen Amarok, Renault Kangoo, Dacia Dokker, Fiat, Ford Mondeo, KIA Ceed. No jaunajām 755 automašīnām 297 tiks izmantotas reģionos - 74 Vidzemes, 78 Latgales, 74 Zemgales un 71 Kurzemes reģionā. Savukārt 458 automašīnas paredzēts izmantot Rīgas reģionā un pārējās Valsts policijas struktūrvienībās. No visām 755 automašīnām 353 esot netrafarētās, bet 402 ir operatīvie transportlīdzekļi ar speciālo krāsojumu. VP pārstāve uzsvēra, ka lielākā daļa apvidus automašīnu tiks izmantotas reģionos, kur dažkārt nākas pārvietoties pa sliktiem vai grūti izbraucamiem ceļiem.