Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā

Rinkēvičs: Latvija gatava divpusējām sarunām par tautiešu aizsardzības jautājumiem

© F64

Nepieciešamības gadījumā Latvija ir gatava divpusējām sarunām ar Lielbritāniju saistībā ar tautiešu aizsardzības jautājumiem, pēc Saeimas Eiropas lietu komisijas slēgtās sēdes daļas apliecināja ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (V).

Ministrs skaidroja - Latvija sagaida, ka Lielbritānijas varas iestādes skaidri un efektīvi reaģēs uz visiem naida runas gadījumiem. Viņš arī norādīja, ka aptuveni 15 no Eiropas Savienības (ES) valstīm savu tautiešu interešu aizstāvību minējušas starp savām prioritātēm turpmākajās sarunās ar Lielbritāniju.

Rinkēvičs uzsvēra, ka sarunu laikā varētu tikt izveidots mandāts, kurā iekļauta arī tautiešu aizstāvība. Tomēr, ja gadījumā divu gadu laikā sarunās netiks panākts būtisks progress, Latvija gatava šos jautājumus risināt arī divpusējā līmenī, attiecīgi veidojot sociālā līguma bāzi, kas atbilstu valsts interesēm.

Ministrs arī apliecināja, ka viņa rīcībā nav konkrētu ziņojumu no Latvijas vēstniecības par jaunām naida runas lietām. "Mēs zinām, ka pastāv vispārēja spriedze, bet nepieciešamības gadījumā vēstniecība reaģēs," piebilda politiķis.

Ārlietu ministrijas preses sekretārs vēstnieks Raimonds Jansons aģentūrai LETA jau iepriekš apliecināja, ka Lielbritānijā notikušais referendums par turpmāko dalību ES nav ietekmējis Latvijas vēstniecības Apvienotajā Karalistē konsulārās nodaļas noslodzi.

"Skatoties uz datiem un informāciju, pēc gadījumiem un noslodzes nevaram sacīt, ka novērojamas kardinālas izmaiņas," viņš izteicās.

Kā pirmdien vēstīja raidījums "LNT Ziņas", pēc Lielbritānijā notikušā referenduma par izstāšanos no ES tur dzīvojošie latvieši atzīst, ka nākas sastapties ar naidīgu attieksmi, un daži pat secina, ka tik naidīgu attieksmi līdz šim nav pieredzējuši.

Pēc referenduma daļa britu cerēja, ka robežas tiks slēgtas nekavējoties un sākta iebraucēju sūtīšana atpakaļ. Anglijas pilsētas Spaldingas konsultāciju un tulkošanas biroja vadītāja Laima Brencs, kura ikdienā palīdz latviešu imigrantiem, vērtē, ka referendums angļiem ir devis iluzoru visatļautības sajūtu izturēties publiski nicinoši.

"Man uz raudienu velk. Jādzird tādi komentāri kā "Pako savas somas un brauc atpakaļ, no kurienes esi nācis!". Pat kolēģi, ar kuriem esam bijuši gadiem ilgi draudzīgi, atļaujas pateikt: "Nu, tu jau pabeidzi krāmēt somu?"" stāstīja Brencs.

Naida runa Lielbritānijā ir sodāms noziegums, tāpēc visiem no tās cietušajiem tiek ieteikts vērsties ar iesniegumu policijā.