Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā

TRAĢISKI: Svētku brīvdienās noslīkuši četri cilvēki

© f64.lv

Aizvadītajās Līgo svētku brīvdienās, laika posmā no šī gada 23. jūnija plkst. 6.30 līdz 27.jūnija plkst. 6.30, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) saņēma 301 izsaukumu – 110 uz ugunsgrēku dzēšanu un 123 uz glābšanas darbiem, bet 68 no izsaukumiem bija maldinājumi.Ugunsgrēkā cieta trīs cilvēki, bet ūdenstilpnēs noslīka četri.

Ugunsdzēsēji glābēji aizvadītajās brīvdienās visvairāk izsaukumus saņēma tieši Līgo svētkos: laika posmā no 23. līdz 24.jūnijam tika saņemti 95 izsaukumi, no kuriem 39 bija uz ugunsgrēku dzēšanu un 15 uz glābšanas darbiem. Salīdzinot ar pārējām brīvajām dienām, tieši Līgo svētkos tika saņemti visvairāk maldinoši izsaukumi - 41 izsaukums, no kuriem vairāk kā 30 izsaukumi bija saistīti ar to, ka iedzīvotājiem, redzot dūmus vai liesmu atblāzmu no Jāņu ugunskuriem, licies, ka izcēlies ugunsgrēks, tāpēc viņi izsaukuši ugunsdzēsējus glābējus. Ierodoties notikuma vietā, ugunsdzēsēji glābēji konstatēja, ka iedzīvotāji kurinājuši ugunskuru un apdraudējums nepastāv.

Attiecībā par ugunsgrēkiem, svētdien ugunsgrēkā Līkā ielā Pļaviņās cieta trīs cilvēki. Izsaukumu uz notikuma vietu ugunsdzēsēji glābēji saņēma plkst. 14.37 un ierodoties konstatēja, ka no abām pusēm deg vienstāvu dzīvojamā māja un aizdedzies arī blakus esošais koka šķūnis. Dzīvojamās mājas kopējā degšanas platība bija 250m2, savukārt šķūnis dega 30m2 platībā. Ugunsgrēka cieta apmēram 62 gadus vecs vīrietis, kurš guva apdegumus un tika hospitalizēts, kā arī cieta divas apmēram 60 un 62 gadus vecas sievietes, kuras no hospitalizācijas atteicās. Plkst. 21.00 ugunsgrēks tika likvidēts.

Platības ziņā lielākie ugunsgrēki izcēlās tieši Jāņu dienā, 24.jūnijā, kad dega vairākas pirtis un dzīvojamās mājas. Piektdienas naktī plkst. 01.10 VUGD saņēma izsaukumu uz Krāslavas novada Indras pagastu, kur dega dzīvojamā māja. Ierodoties notikuma vietā, ugunsdzēsēji glābēji konstatēja, ka vienstāvu dzīvojamā māja deg ar atklātu liesmu 70m2 platībā un tai iebrucis jumts. Plkst. 4.34 ugunsgrēks tika likvidēts.

Plkst. 2.45 tika saņemts izsaukums uz Jelgavas novada Vilces pagastu, kur dega pirts ēka. Pirms VUGD ierašanās no degošās ēkas evakuējās seši cilvēki. Ierodoties ugunsdzēsējiem glābējiem, vienstāvu pirts dega 60m2 platībā. ugunsgrēks tika likvidēts plkst. 6.46.

Savukārt plkst. 2.47 ugunsdzēsēji glābēji devās uz Olaines novada Olaines pagastu, kur 50m2 platībā dega vienstāvu pirts. Mazāk kā divu stundu laikā, plkst. 4.48, ugunsdzēsējiem glābējiem izdevās ugunsgrēku likvidēt.

Bet plkst. 3.02 tika saņemts izsaukums uz Krāslavas novada Krāslavas pagastu, kur dega dzīvojamā māja. Ierodoties notikuma vietā, ugunsdzēsēji glābēji konstatēja, ka 60m2 platībā deg vienstāvu dzīvojamā māja un 5m2 platībā deg blakus esošā šķūņa jumts. Plkst. 6.13 ugunsgrēks tika likvidēts.

Svētku brīvdienās visā Latvijā bija karsts un saulains laiks un cilvēki nereti izvēlējās brīvās dienas pavadīt tieši pie ūdenstilpnēm. Brīvdienās ugunsdzēsēji glābēji vairākkārt steidzās palīgā cilvēkiem, kuriem atpūšoties pie ūdenstilpnēm, bija notikusi kāda nelaime - uz ūdens tika izglābti pieci cilvēki, bet izcelti arī četri noslīkušie.

24.jūnijā ap pusdienlaiku ugunsdzēsēju glābēju palīdzība bija nepieciešama diviem cilvēkiem, kur Mērsraga novada Upesgrīvā atradās jūrā un saviem spēkiem netika laukā no ūdens. Ierodoties glābēji konstatēja, ka apmēram 30 gadus vecais vīrietis bija sauļojies jūrā uz piepūšamā matrača, aizmidzis un nepamanīja, ka tika iepūsts jūrā apmēram 3 kilometrus no krasta. Pamanot notikušo no krasta, apmēram 22 gadus veca sieviete devās glābt vīrieti un atradās apmēram 2 kilometrus no krasta. Ar motorlaivas palīdzību, ugunsdzēsēji glābēji abus cilvēkus nogādāja krastā.

Līdzīga situācija atgadījās arī kādai apmēram 23 gadus vecai sievietei, kura pēc plkst. 19.20 Engures novada Engures pagastā uz piepūšamā matrača tika iepūsta jūrā. Gaidot glābēju ierašanos, divi vīrieši devās ūdenī, lai glābtu meiteni. Izmantojot glābšanas laivu, ugunsdzēsēji glābēji nogādāja sievieti un abus vīriešus krastā un meiteni nodeva Neatliekamās medicīniskās palīdzības mediķiem.

Savukārt piektdienas pusdienlaikā ugunsdzēsēji glābēji saņēma izsaukumu uz Rojas novada Melnsilu, kur apmēram 3 kilometrus no krasta jūrā bija apgāzies katamarāns ar diviem cilvēkiem. Ar laivas un virves palīdzību glābēji katamarānu uzcēla un kopā ar izglābtajiem cilvēkiem nogādāja krastā.

Tomēr brīvdienās atpūta pie un uz ūdens traģiski beidzās vairākiem cilvēkiem. Sestdien tika saņemts izsaukums uz Gulbenes novada Rankas pagastu par to, ka Gaujas upē slīkst cilvēks. Ierodoties notikuma vietā, glābēji konstatēja, ka cilvēks upē vairs nav redzams. Pārmeklējot ūdenstilpni glābēji atrada apmēram 39 gadus vecu noslīkušu vīrieti. Līdztekus sestdien ugunsdzēsēji glābēji Brocēnu novada Cieceres pagastā no Cieceres ezera izcēla apmēram 25 gadus vecu noslīkušu sievieti. Svētdien Babītes novada Babītes pagastā no Piņķu karjera izcēla apmēram 28 gadus vecu noslīkušu vīrieti. Savukārt Jelgavā no Lielupes izcēla apmēram 40 gadus vecu noslīkušu sievieti. Visos gadījumos noslīkušie cilvēki nodoti Valsts policijas darbiniekiem.

Aizvadītajās brīvdienās ugunsdzēsēji glābēji devās uz vairāk kā 20 izsaukumiem saistībā ar palīdzības sniegšanu nelaimē nokļuvušiem dzīvniekiem - ugunsdzēsēji glābēji palīdzēja vairākiem kaķiem, kuri atradās kokos un saviem spēkiem netika lejā, čūskām, kuras bija iemaldījušās dzīvojamo māju pagalmos, putniem, kuri bija iestrēguši žogos, izkrituši no ligzdām vai iestrēguši mājas radiatorā.