Trešdiena, 8.maijs

redeem Staņislava, Staņislavs, Stefānija

arrow_right_alt Latvijā

Gaļas neēdāji Līgo un Jāņu svētkos izvēlas sojas vai dārzeņu šašliku

© f64

Gaļas neēdāji Līgo un Jāņu svētkos priekšroku dod sojas vai dārzeņu šašlikam, liecina mazumtirgotāja "Elvi" veiktā aptauja.

Kā secināts aptaujā, ne visi Līgo un Jāņu svinētāji vēlas sekot tradīcijām un cept gaļas šašliku. Veģetāriešiem un vegāniem šašlika alternatīvas meklēšana ir īsts izaicinājums. Vairāk nekā puse jeb 57% apgalvo, ka nemeklē alternatīvu šašlikam vispār, taču tie, kas nevēlas atteikties no grilēšanas rituāla, izvēlas dārzeņu šašliku - 18% aptaujāto - vai sojas šašliku - 3%. Savukārt 15% aptaujāto atzīst, ka treknas, ceptas gaļas lietošana uzturā ir nevēlama medicīnisko iemeslu dēļ, un dod priekšroku zivīm ar dārzeņiem.

Piemēram, siera nozīmi Līgo svētkos apšauba vien retais, taču 64% no tiem, kas izvēlas līgot bez siera rituļa, norāda, ka viņiem tas negaršo. Siera vietā viņi labprāt izvēlas biezpienmaizītes, ķiploku grauzdiņus un dažāda veida cepumus. 16% aptaujāto atzīst, ka viņi nepanes piena produktus, tostarp sieru. Lai arī cilvēkiem ar laktozes nepanesību galds nebūtu tukšs, viņi labprāt iegādājas sieru bez laktozes. Tie, kam arī šāds variants neder, nemeklē siera alternatīvas vispār un ēd citus produktus.

Ne visi Līgo un Jāņu svinētāji dzer alu. Tie, kas to nedzer, aizvieto to ar kvasu, veselības dzērienu, sulām, gāzētiem dzērieniem, pašu gatavotiem kompotiem, kā arī tēju un kafiju. No visiem cilvēkiem, kas šogad līgos bez alus, 46% apgalvo, ka alus viņiem gluži vienkārši negaršo, un viņi labprāt lieto cita veida dzērienus. 27% aptaujāto atzīst, ka viņiem nav vēlmes lietot alkoholu, kamēr 14% ir apzinīgi autovadītāji, kas negrasās braukt dzērumā. 6% aptaujāto atzīst, ka alkohola lietošanu ir aizliedzis ārsts, kura padomam viņi klausa arī svētku laikā.

Analizējot SIA "Elvi Latvija" pārdošanas datus Līgos svētkos, rezultāti paliek nemainīgi katru gadu, palielinoties pieprasījumam pēc tradicionālajiem svētku produktiem, norāda "Elvi Latvija" komercdirektore Laila Vārtukapteine. Iecienītākie un pieprasītākie produkti ir siers, gatavs šašliks, gaļa un alus. Tāpat ik gadu šajos svētkos aug pieprasījums pēc pretodu un sauļošanās līdzekļiem.