Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā

Vides aktīvisti noraizējušies par Latviju

© F64

Ja rīt, 16.jūnijā, Saeimā tiks pieņemts lēmumprojekts par uzdevumu došanu ministrijām, kas paredz nodrošināt Latvijas dabas resursu un publisko aktīvu ilgtspējīgu, tiks radīts būtisks kaitējums Latvijas videi, uzskata Vides konsultatīvā padome.

Izskatīšanai Saeimas sēdē ir iesniegts Ilgtspējīgas attīstības komisijas lēmumprojekts "Par uzdevumiem, kas veicami, lai nodrošinātu Latvijas dabas resursu un publisko aktīvu ilgtspējīgu, efektīvu un racionālu apsaimniekošanu", kas paredz dot uzdevumus ministrijām situācijas uzlabošanai dabas resursu apsaimniekošanas jomā, vienlaikus domājot arī par tautsaimniecības attīstības veicināšanu.

Aicinot Saeimas deputātus nepieņemt šādu lēmumu, padome vērš uzmanību, ka šis dokuments ilgtspējas aizsegā liek pamatu dabas vērtību noplicināšanai, aģentūru LETA informēja Vides konsultatīvās padomes priekšsēdētāja vietniece Lelde Eņģele.

Vides aizstāvji uzskata, ka šis dokuments ir izstrādāts pavirši un steigā un šis lēmumprojekts paredz vēl intensīvāk ekspluatēt Latvijas dabas resursus, neņemot vērā sabiedrības vajadzības pēc ekosistēmu pakalpojumiem un dabas resursu saglabāšanas mērķus.

"Klimata pārmaiņu mazināšanas vārdā tiek rosināts samazināt nereti pēdējo dabas daudzveidību uzturošo salu - "pāraugušo audžu" īpatsvaru, lai palielinātu oglekļa dioksīda piesaistes iespējas," pauž padome. Vides aizstāvji norāda, ka tas faktiski nozīmē vecu mežu iznīcināšanu, neskatoties uz to, ka šādi meži ir būtiskas oglekļa krātuves. Tāpat dokumenta autori neesot vērtējuši bioloģiskās lauksaimniecības attīstības veicināšanas iespējas, kas varētu nākt par labu ne tikai Latvijas dabai, sabiedrības veselībai un klimata pārmaiņu mazināšanai, bet arī tautsaimniecībai.

Padome atgādina, ka ilgtspējīgas attīstības nodrošināšanai nepieciešams atrast līdzsvaru starp vides aizsardzības, ekonomikas un sociālajām vajadzībām. Taču, Saeimai pieņemot minēto lēmumu, tā negatīvās sekas jutīs jau šī paaudze.

Saeimā izskatāmajā dokumentā kā viens no uzdevumiem ir noteikts izvērtēt un noteikt īpaši aizsargājamo sugu, meža un ar mežu saistīto biotopu aizsargājamo platību īpatsvaru, izvērtēt mežaudžu apsaimniekošanai noteikto aprobežojumu pamatotību zemes izmantošanas un dabas aizsardzības mērķu kontekstā. Tāpat Saeimas deputāti rosina normatīvajos aktos paredzēt mūsdienu būvniecības tendencēm atbilstošu normatīvo regulējumu koka plašākai izmantošanai būvniecībā.