Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā

Ārsti saņem Zariņu stipendijas

ATZINĪBA. Hārvarda universitātes ortopēdijas profesors Bertrams Zariņš pasniedz balvu Stradiņa slimnīcas ķirurgam Jānim Vilmanim, kura vadībā mediķi gatavojas uzsākt aknu transplantācijas programmu Latvijā © Jānis BRENCIS

Latvijas Ārstu biedrībā svinīgi pasniegtas piecas pasaulē izcilo ārstu brāļu Bertrama un Kristapa Zariņu medicīnas studiju stipendijas, no kurām trīs tika piešķirtas Stradiņa slimnīcas ārstu profesionālajai attīstībai, izcilībai un studijām. Zariņa stipendijas medicīnā pasniegt personīgi Rīgā bija ieradies Hārvarda universitātes ortopēdijas profesors Bertrams Zariņš.

Jauniedibināto stipendiju Akadēmiskā attīstība un izcilība 20 000 ASV dolāru vērtībā saņēma Aknu tranplantācijas vienība Stradiņa slimnīcas galvenā ķirurga Jāņa Vilmaņa vadībā. «Komandā ir ne tikai ķirurgi, bet arī gastroenterologi, anesteziologi un infektologs - viņi šogad dosies uz Portugāli, kur divu līdz trīs mēnešu laikā varēs piedalīties praktiskās operācijās. Šajā centrā ik gadu veic vairāk nekā 150 aknu transplantāciju. Pēc pirmās aknu transplantācijas Latvijā, kas notika pirms pieciem gadiem, šogad valsts ir apņēmusies uzsākt pirmo aknu transplantācijas operāciju apmaksu no valsts budžeta. Mūsu speciālisti jau pierādījuši, ka spēj sekmīgi veikt aknu transplantāciju Latvijā un atgriezt pacientu pilnvērtīgā dzīvē. Šī stipendija ir būtisks atbalsts, jo programmas ieviešanas izmaksās nav paredzēts īpašs finansējums mediķu apmācībai,» par balvas nozīmīgumu stāsta Jānis Vilmanis.

Zariņu Medicīnas studiju ceļojumu stipendiju 5000 ASV dolāru apmērā saņēma ārsts patologs Jurijs Nazarovs, kurš uzņēmies Stradiņa slimnīcas Patoloģijas institūta vadību, kā arī strādā Rīgas Austrumu slimnīcā. Viņš dosies pieredzes apmaiņas un mācību braucienos uz Itālijas un Zviedrijas klīnikām. Medicīnas studiju ceļojumu stipendiju 5000 ASV dolāru apmērā saņēma arī Rīgas Stradiņa universitātes rezidents neatliekamajā palīdzībā Jevgēņijs Kravčuks, kurš strādā Stradiņa slimnīcas Neatliekamās medicīnas centrā. «Jevgēņijs Kravčuks ir aktīvi ieinteresēts neatliekamās palīdzības sniegšanas organizēšanas jautājumos ikdienā, kā arī iesaistās izglītojošā darbā, organizējot speciālas nodarbības jauniešiem - slimnīcas Ēnu dienu dalībniekiem,» norāda centra vadītāja Anita Kalēja. Dakteris Kravčuks plāno apmeklēt neatliekamās palīdzības slimnīcu Somijā.

Bērnu slimnīcas Neatliekamās palīdzības un observācijas nodaļas vadītāja Zanda Pučuka saņēma Akadēmiskās attīstības un izcilības stipendiju 15 000 ASV dolāru vērtībā. Šo stipendiju ārste izmantos, iepazīstot jaunas ārstniecības metodes un darba organizāciju neatliekamās palīdzības nodaļās Zviedrijas, Somijas, Londonas un Romas slimnīcās. Zariņu Medicīnas studiju ceļojumu stipendiju 5000 ASV dolāru apmērā saņēma arī Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcas traumatoloģeortopēde Marija Ose. Stipendijas Latvijas ārstiem tiek piešķirtas kopš 1992. gada, kad pirmo stipendiju saņēma Valdis Zatlers. Idejas ierosinātājs bija mecenāts Normans Naits (ASV), kurš ziedoja Latvijas Medicīnas fondam ar mērķi atzīmēt un novērtēt latviešu ārstu no ASV - brāļu Bertrama Zariņa (Hārvarda universitātes ortopēdijas profesors) un Kristapa Zariņa (Stenforda universitātes ķirurģijas profesors) - ieguldījumu Latvijas medicīnas attīstībā. Kopš 1992. gada stipendijas saņēmuši 36 jaunie speciālisti kopsummā par 215 000 ASV dolāru. Stipendijas mērķis vienmēr ir bijis palīdzēt Latvijas ārstiem papildināt zināšanas dažādās ārzemju augstskolās un zinātniskās laboratorijās.