Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā

Pansionātu iemītniekus pārvieto kā mēbeles

© Arhīvs

Sociālās aprūpes centru iemītnieku skaita samazināšanās un neatbilstošas telpas it kā ir pietiekami iemesli pansionātu slēgšanai, taču bažas raisa fakti par reorganizācijas norisi.

Labklājības ministrija izdevusi rīkojumu par sociālās aprūpes centra Allaži slēgšanu, taču tieši uz turieni vēl pirms gada pārcēlās dzīvot vairāki skaļi likvidētā aprūpes centra Rauna un vēl pirms tā slēgtā centra Nītaure iemītnieki. Vēl pavisam nesen uz Allažiem brauca celtniecības eksperti, lai skatītos, ko un kā renovēt, tāpēc lēmums pansionātu slēgt sagrāvis darbinieku cerības, ka Allažos būs jauns, moderns centrs atbilstoši cilvēku ar invaliditāti vajdzībām.

Izdots rīkojums arī par aprūpes centra Kalkūni slēgšanu, kas ir vienīgais valsts sociālais aprūpes centrs Latgalē bērniem ar smagiem attīstības traucējumiem. Darbu zaudēs 169 cilvēki, bet iemītniekus pārcelšot uz Rīgu. Vai lēmumi tiek pieņemti, par cilvēkiem - gan iemītniekiem, gan darbiniekiem - lemjot kā par mēbelēm?

Parasta ziņa?

Labklājības ministrija (LM) paziņojusi par plāniem slēgt trīs valsts sociālās aprūpes centrus, jo tajos ir neatbilstošas telpas un arvien samazinās pansionātu iemītnieku skaits. Pansionātu slēgšana plānota laika posmā no 2016. līdz 2019. gadam - darbību pārtraucot pakāpeniski. Kopumā Latvijā darbojas pieci valsts sociālās aprūpes centri ar 28 filiālēm, kuros dzīvo cilvēki ar smagiem garīga rakstura traucējumiem, kā arī bērni, kuri palikuši bez vecāku gādības.

Iespēja slēgt novecojušās filiāles radusies, jo samazinās bērnu skaits, kuriem nepieciešama aprūpe šādos centros. Kopš 2002. gada sociālās aprūpes centros dzīvojošo bērnu skaits Latvijā ir sarucis par 65 procentiem. «Mazā pieprasījuma dēļ valstij ir iespēja slēgt tās filiāles, kurās samazinās bērnu skaits un ir nepiemērotas telpas,» stāsta LM speciāliste Marika Kupče. Tāpēc līdz 2017. gada 1. septembrim plānots pārtraukt centra Rīga filiāles Teika darbību, savukārt līdz 2019. gada 1. septembrim - centra Latgale filiāles Kalkūni darbību.

Par Kalkūniem LM saka: ēkas ir novecojušas, un to drošai izmantošanai būtu nepieciešami lieli ieguldījumi. Savukārt filiāles Teika ēkas projektētas bērnudārza vajadzībām un jau pēc būtības neatbilst pusaudžu un pieaugušo vajadzībām. Bērnus no centra Teika uzņems citi aprūpes centri - Rīga un Pļavnieki, Baldone. Pats pansionāts Baldone pēc slēgto filiāļu bērnu uzņemšanas pārtrauks pieaugušo cilvēku aprūpi, turpmāk nodrošinot tikai aprūpi bērniem.

Jau līdz rudenim pakāpeniski pārtrauks aprūpes centra Vidzeme filiāles Allaži darbību, tā esot jāslēdz, jo dzīvojamās ēkas rada draudus cilvēku drošībai un bez rekonstrukcijas ilgtermiņā nav ekspluatējamas.

Pārbīdīsim vēlreiz

Vēl pavisam nesen tika slēgti vairāki sociālās aprūpes centri Rauna Vidzemē un Kauguri Jūrmalā, pārceļot to iemītniekus uz centru Ezerkrasti Pierīgā. Jau toreiz ministrijai tika pārmests veids, kā tā lemj par pansionātu reorganizāciju. Pret Raunas slēgšanu bija visa vietējā sabiedrība, arī darbinieki, kuriem toreiz tika dots uzdevums «panākt, lai reorganizācija un cilvēku pārvietošana notiek bez skandāliem». Daļa likvidētās Raunas iemītnieku nonāca Allažos, ko tagad likvidē. Pirms tam uz Allažiem jau bija pārcelti vēl divu citu pansionātu Nītaure un Saulstari iemītnieki.

«Uz mums attiecas paātrinātais reorganizācijas process, jau rudenī iemītniekiem jābūt citos centros,» Neatkarīgajai saka centra direktora vietas izpildītāja Baiba Grīnberga. Pašlaik centrā mīt 96 cilvēki. «Cilvēkiem tas patiešām ir šoks, īpaši tiem, kuri jau vienreiz ir pārcēlušies,» saka darbiniece, «saņēmām rīkojumu, kur tas viss pateikts. Kārtojam klientu lietas.» Visticamāk, iemītnieki būs jāpārvieto uz centru Ropaži - tas ir viens no lielākajiem aprūpes centriem Latvijā - un Ezerkrastiem. Iemītnieki, protams, var izteikt savas vēlmes, kur turpmāk dzīvot. Apmēram trīs gadus tika runāts, ka pansionātu varētu renovēt, bija izsludināti pat iepirkumi, eksperti brauca, vērtēja, skatījās, taču tam pārvilkta svītra. Kas notiks ar ēkām - nav zināms, tās pieder valstij LM personā.

Latgalē vienīgais

Nav īsti saprotama arī motivācija slēgt Kalkūnus - jāslēdz, jo «ēkas ir novecojušas, un to drošai izmantošanai būtu nepieciešami lieli ieguldījumi». Pašlaik tur dzīvo 79 pieaugušie un 71 bērns ar invalditāti. Kalkūnu vadītāja Skaidrīte Kazanova komentēt LM lēmumu atsakās, bet valsts sociālās aprūpes centra Latgale (Kalkūnu virsvadība) vadītāja Mārīte Grigāne norāda, ka ēkas ir atjaunotas un sakārtotas, tieši pēdējo gadu laikā ir ieguldīti ievērojami naudas līdzekļi. Cita lieta - patiešām samazinās aprūpes centrā ievietoto bērnu skaits. Formāli - reorganizēt centru problēmu nav, jo valstij nav izdevīgi uzturēt vairākus centrus, ja tajā pašā laikā Rīgā ir brīvas vietas. Taču cilvēciski - Latgalē līdz ar to vairs nebūs neviena aprūpes centra bērniem ar smagu invalditāti. Vai tas ir pareizi, jādomā LM ierēdņiem. Darbu zaudēs 162 cilvēki. Daļa aizies pensijā. Ēkas pieder valstij, un tajās atrodas arī Medumu pamatskolas filiāle. Vēl kāda nianse - tieši pirms plānotās Kalkūnu slēgšanas beidzas kārtējais Eiropas Savienības projekts... pansionātā, kuru nākamajā dienā slēgs.