Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā

NOSKATIES: Amerikas ūdele izēdusi lielā dumpja olas

© Ekrānšāviņš no video

Ar tiešraides kameru aprīkotajā lielā dumpja ligzdā trešdienas rītā (25. maijā) nebija vairs palikusi neviena ola. Kā liecina video materiāls, tad vainīga pie olu pazušanas bija Amerikas ūdele (Neovison vison), kas ir viena no zināmākajām ligzdojošo ūdensputnu ligzdu postītājām. Pirmās četras olas tika izēstas nakts aizsegā, pēdējā palikusī ola - plkst. 5:37 no rīta, vēsta portāls dabasdati.lv.

Lai arī nav zināms nekas par notikumiem ligzdā naktī, pēdējās olas izēšanas video redzams, ka lielā dumpja mātīte neaizstāv ligzdu un nepadzen postītāju, bet noskatās ūdeles izdarībās, sēžot blakus niedrēs.

Amerikas ūdele nav Latvijas vietējā suga - agrāk ievesta un audzēta kažokādu ieguvei. Vai nu izbēguši īpatņi, vai tīši palaisti savvaļā, taču 70-os gados Amerikas ūdele jau bija bieži sastopama suga Latvijā gar upēm, aizaugušiem ezeriem, dīķiem un citām ūdestilpēm. Kā izrādījās, tad Amerikas ūdele ir nežēlīga plēsēja, jo, tiekot pie medījuma, nokož vairāk nekā vajag tā brīža iztikšanai, kā arī izposta uz zemes ligzdojošo putnu ligzdas - izēdot olas vai jau izšķīlušos mazuļus.

Tiešraides kamera pie lielā dumpja ligzdas Tukuma novadā, Pūres pagastā tika uzstādīta tikai pagājušajā nedēļā - 19. maijā. Tajā brīdī ligzdā bija piecas, jau stipri aizperētas, olas.