Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā

Vācijas ārlietu ministrs: "Vācija ir Latvijas nozīmīgākais stratēģiskais partneris Eiropā"

© Valsts prezidents/Facebook

"Vācija ir Latvijas nozīmīgākais stratēģiskais partneris Eiropā kopš neatkarības atjaunošanas laika. Cieša abu valstu sadarbība izveidojusies drošībā, ekonomikā un izglītībā, kā arī citās jomās," sacīja Valsts prezidents Raimonds Vējonis, 27.maijā tiekoties ar Vācijas ārlietu ministru Franku Valteru Šteinmeijeru (Frank-Walter Steinmeier).

Tikšanās laikā amatpersonas apsprieda gatavošanos NATO Varšavas samitam, kā arī Latvijas-Vācijas divpusējo sadarbību. Amatpersonas bija vienisprātis, ka šī brīža sadarbības galvenais uzdevums ir rast risinājumu ģeopolitiskajiem izaicinājumiem, ko Eiropai rada gan Krievijas agresija Ukrainā, gan ISIL izplešanās Tuvajos Austrumos.

“No jūlijā gaidāmā NATO samita lēmumiem sagaidām sabiedroto ilgtermiņa militārās klātbūtnes reģionā stiprināšanu, nodrošinot aizsardzību pret jebkādiem draudu veidiem," uzsvēra Raimonds Vējonis, paužot Latvijas apmierinātību ar gatavošanos samitam, ņemot vērā alianses dalībvalstīs esošo vienoto izpratni par klātbūtnes paplašināšanu NATO Austrumu flangā.

Raimonds Vējonis pateicās Vācijai par aktīvo iesaisti reģiona drošības stiprināšanā, īpaši atzīmējot Vācijas dalību NATO vadītajā gaisa patrulēšanā un mācībās, NATO spēku integrācijas vienībā, kā arī Vācijas atbalstu Baltijas mediju izcilības centra projektam un NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centram Rīgā.

Ņemot vērā to, ka arvien vairāk izzūd stingra robeža starp valstu ārējās un iekšējās drošības jautājumiem, amatpersonas apsprieda nepieciešamību turpināt stiprināt noturību pret hibrīddraudiem gan ES un NATO dalībvalstīs, gan tuvējos kaimiņu reģionos. Lai atbildētu uz šiem jaunajiem izaicinājumiem, svarīga ir valstu koordinēta rīcība gan nacionālā, gan ES un NATO līmenī.