Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā

Skolēnu vasaras darbs sākas ar tehnisku ķibeli

© F64

Pāris minūtes pēc tam, kad Nodarbinātības valsts aģentūra sāka skolēnu elektronisko pieteikumu reģistrāciju vasaras nodarbinātībai, pieteikšanās vairs nebija tehniski iespējama, jo, visticamāk, lielā pieteikumu skaita radītās pārslodzes dēļ aģentūras mājaslapa pārstāja darboties.

Nodarbinātības valsts aģentūra (NVA) vakar sāka skolēnu elektronisko pieteikumu reģistrāciju dalībai skolēnu nodarbinātības pasākumā vasaras brīvlaikā, taču praktiski uzreiz pēc četriem pēcpusdienā, kad visi tika aicināti pieteikties internetā, NVA mājaslapa pārstāja darboties. Tieši tāda pati situācija radās arī pagājušajā gadā. NVA pārstāvis Andrejs Fiļipins sacīja, ka mājaslapas jauda kopš pagājušā gada palielināta, taču skolēnu interese šogad ir vēl lielāka. Pusotras stundas laikā pieslēgties mēģinājuši 25 000 cilvēku. Vietne darbojas, jāmēģina pieslēgties atkārtoti, līdz izdodas.

Mājaslapas darbībai atjaunojoties, reģistrēties skolēni varēs patstāvīgi, tās labajā pusē uzmeklējot baneri ar uzrakstu Pieteikšanās skolēnu vasaras darbam. Skolēnam jāreģistrējas tajā NVA filiālē, kuras apkalpošanas teritorijā viņš vēlas strādāt. Lai aizpildītu pieteikumu, skolēnam būs nepieciešams derīgs personu apliecinošs dokuments - pase vai ID karte. Ja skolēnam nav piekļuve internetam, viņš var doties uz tuvāko NVA filiāli, un filiāles darbinieki viņam palīdzēs aizpildīt pieteikumu elektroniski. Visi skolēni, kuri vēlēsies reģistrēties dalībai pasākumā, to varēs izdarīt, taču Labklājības ministrija atgādina, ka valsts līdzfinansēto darbavietu skaits ir ierobežots. Iepriekšējo gadu pieredze liecina, ka reģistrēto skolēnu daudzums pārsniedz piedāvāto darbavietu skaitu. Skolēni (vecumā no 15 līdz 18 gadiem), kuri mācās pamatskolā un vidusskolā, ar valsts atbalstu vasaras brīvlaikā varēs strādāt līdz diviem mēnešiem. Valsts dotēs skolēna darba algu 50 % apmērā no valstī noteiktās minimālās mēneša darba algas. Pašlaik skolēnu vasaras nodarbinātības pasākumam ir apstiprinātas 3248 darbavietas, ko piedāvā 294 darba devēji. Šogad skolēnu vasaras darbos NVA plāno iesaistīt 4100 skolēnu, un pasākumam plānotais finansējums ir 850 000 eiro.

Savukārt Valsts ieņēmumu dienests atgādina, ka vienam no vecākiem ir tiesības saglabāt nodokļa atvieglojumu par bērnu, kurš ir vecumā līdz 19 gadiem un mācās vispārējās, profesionālās, augstākās vai speciālās izglītības iestādē, ja tas strādā vasaras brīvlaikā. Attiecībā uz bērnu, kurš strādās tikai vasaras brīvlaikā, vecākam saglabājas nodokļa atvieglojums par bērnu kā apgādājamo un atrašanās vecāka apgādībā netiek pārtraukta automātiski. Vecākam paliek atvieglojums par apgādībā esošu personu 175 eiro mēnesī, un bērnam vasaras brīvlaika darba laikā tiek piemērots neapliekamais minimums 75 eiro mēnesī, izņemot gadījumu, ja bērns strādā pie mikrouzņēmumu nodokļa maksātāja. Savukārt tiem vecākiem, kuru bērni līdztekus mācībām strādā mācību gada laikā, bērna atrašanās vecāka apgādībā tiek pārtraukta automātiski - tiklīdz skolēns uzsācis darba attiecības. Pēc tam, kad skolēns pārtraucis strādāt vai skolēna ienākums ir mazāks par 175 eiro mēnesī, vecākiem pašiem bērns jāatjauno apgādībā.