Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā

Marta beigās reģistrēti 25 tūkstoši ilgstošie bezdarbnieki

© F64

Latvijā marta beigās Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) uzskaitē ir bijuši 25 228 ilgstošie bezdarbnieki, kas ir 29,5% no kopējā reģistrēto bezdarbnieku skaita, aģentūru LETA informēja NVA.

Kopumā no ilgstošo bezdarbnieku kopskaitā 52,7% bija bezdarbnieki vecumā no 50 gadiem un vairāk, bet 18,7% bija bezdarbnieki ar invaliditāti.

Vidējais bezdarba ilgums šī gada marta beigās ilgstošajiem bezdarbniekiem bija 910 dienas jeb aptuveni 2,5 gadi. Tas gan ir nedaudz mazāk nekā pirms gada, ka vidējais bezdarba ilgums ilgstošajiem bezdarbniekiem bija 986 dienas. Ilgstošo bezdarbnieku bezdarba laiks gada laikā samazinājies par 76 dienām jeb aptuveni 2,5 mēnešiem.

Visvairāk ilgstošo bezdarbnieku martā bijis tādās profesijās kā palīgstrādnieks - 2118 personas, mazumtirdzniecības veikala pārdevējs - 810, apkopējs - 715, sētnieks - 440, aprūpētājs - 347, būvstrādnieks - 225, kokapstrādes iekārtu operators - 220, apkures /krāšņu kurinātājs - 217, kā arī šuvējs - 206.

Lielākais ilgstošo bezdarbnieku īpatsvars ir vērojams Latgales reģionā (51,9%), bet mazākais - Rīgas reģionā (13,4%). Salīdzinot ar 2015.gada atbilstošo periodu, ilgstošo bezdarbnieku skaits samazinājies visos reģionos kopā par 1685 personām jeb 6,3%. Lielākais ilgstošo bezdarbnieku samazinājums vērojams Rīgas un Zemgales reģionā - attiecīgi par 14,6% un 14,4%.

2016.gada pirmajos trīs mēnešos NVA organizētajos aktīvajos nodarbinātības pasākumos piedalījušies 10 493 ilgstošie bezdarbnieki (viens cilvēks var būt piedalījies vairākās aktivitātēs). Šī gada martā NVA organizētajos aktīvajos nodarbinātības pasākumos piedalījušies 7958 ilgstošie bezdarbnieki, no tiem martā dalību pasākumos uzsāka 2570 bezdarbnieki.

Savukārt pirmajos trīs gada mēnešos darbā iekārtojušies 3163 ilgstošie bezdarbnieki, no kuriem 1898 jeb 60% ir iekārtojušies darbā pēc kāda aktīvā pasākuma pabeigšanas.

Kā norāda NVA, ilgstošo bezdarbu veicinošo faktoru vidū ir ne vien nepietiekams brīvo darbvietu skaits dzīvesvietas tuvumā, bet arī motivācijas trūkums, veselības problēmas, dzīvesveids, kas kavē mobilitāti, atkarību problēmas, darba prasmju un zināšanu trūkums. Lai palīdzētu ilgstošajiem bezdarbniekiem pārvarēt bezdarbu veicinošas problēmas un atgriezties darba tirgū, NVA šogad uzsāk Eiropas Sociālā fonda (ESF) projekta "Atbalsts ilgstošajiem bezdarbniekiem" īstenošanu, piedāvājot vairākus atbalsta pasākumus.

NVA ilgstošajiem bezdarbniekiem ESF projekta ietvaros šogad sniegs atbalstu, kas ietver psiholoģisku palīdzību, motivēšanas pasākumus un sociālā mentora pakalpojumus. Tādējādi ilgstošie bezdarbnieki tiks sagatavoti darba dzīvei, lai varētu sākt aktīvu darba meklēšanas procesu un iekārtoties piemērotā pastāvīgā darbā, mazinot sociālās atstumtības riskus un ceļot pašapziņu ar speciālistu palīdzību, kas motivēs un atbalstīs.

Līdz ar to aprīlī NVA ir izsludinājusi iepirkumus "Motivācijas programmas darba meklēšanai un mentora (sociālā mentora) pakalpojumu iegāde" un "Psihologu un psihoterapeitu individuālo un grupu konsultāciju īstenošana" un aicina pretendentus iesniegt savus pieteikumus. Ar iepirkumu dokumentāciju var iepazīties NVA interneta vietnē.