Trešdiena, 1.maijs

redeem Ziedonis

arrow_right_alt Latvijā

VNĪ: Rīgas pilī tiek veikti visi nepieciešamie preventīvie drošības pasākumi

Rīgas pilī VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) patlaban veic visus nepieciešamos preventīvos drošības pasākumus, biznesa portālam "Nozare.lv" apgalvoja VNĪ sabiedrisko attiecību speciāliste Daiga Laukšteina.

Regulāri tiek apsekotas ceturtā stāva telpas un novērtēts griestu stāvoklis, noņemti griestu apmetuma fragmenti, kas varētu atdalīties. Tāpat no jumta notīrīts sniegs, informēja VNĪ pārstāve.

"Ar iekštelpu remontdarbiem jānogaida, līdz tiks sakārtots jumta segums, bet jumta defekta novēršana iespējama tikai labvēlīgos laika apstākļos," skaidroja Laukšteina.

Kā ziņots, pagājušajā nedēļā Rīgas pils ceturtajā stāvā daļēji iebruka griesti un Valsts prezidenta kanceleja apsver iespēju, ka vismaz daļa darbinieku varētu pārvākties strādāt uz citām telpām.

Kancelejas vadītājs Edgars Rinkēvičs intervijā aģentūrai LETA sacīja, ka jau tuvākajā laikā tiks pieņemts lēmums, ko darīt tālāk, jo Rīgas pils atrodas sliktā stāvoklī un arī citās telpās mēdzot ik pa laikam nogāzties apmetums.

Laukšteina norādīja, ka VNĪ speciālisti, operatīvi novērtējot bojājumu, ir konstatējuši defekta cēloni. Caur sūci jumta segumā kūstošais sniegs vispirms iekļuvis bēniņos, bet pēc tam ūdens piles parādījušās ceturtā stāva koridorā. "Konkrētajā vietā atrodas apmēram 20 gadu vecs dakstiņu jumta segums, kas jau sācis slāņoties," paskaidroja VNĪ pārstāve.

Pēc viņas teiktā, šīs jumta seguma daļas nomaiņa iekļauta Rīgas pils Priekšpils rekonstrukcijas un restaurācijas darbu plānā. Patlaban šis projekts turpinoties, kā to paredz VNĪ, Kultūras ministrijas un Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas izstrādātā programma "Mantojums – 2018: kultūras infrastruktūras uzlabošanas programma 2006.–2018.gadam", skaidroja Laukšteina.

"Ņemot vērā drīzumā plānoto Rīgas pils Priekšpils rekonstrukciju un restaurāciju, patlaban jārod pagaidu risinājums konkrētā defekta novēršanai par iespējami zemākām izmaksām. Taču tās vēl pagaidām nevar nosaukt, jo tikai labvēlīgos laika apstākļos būs iespējams precīzi novērtēt, cik lielā apjomā dakstiņu jumta segums ir bojāts," skaidroja VNĪ pārstāve.

Turpinās arī Rīgas pils priekšpils rekonstrukcijas un restaurācijas tehniskā projekta izstrāde, kas konkursa rezultātā uzticēta pilnsabiedrībai "Pils projekts''. Tehniskais projekts top visai Rīgas pils Priekšpilij, pils dārzam, bastionam un žogam. Savukārt skiču projekts jau saskaņots ar Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekciju.

VNĪ pārstāve informēja, ka saskaņā ar noslēgto līgumu tehniskais projekts jāizstrādā 18 mēnešu laikā - līdz šā gada 20.jūlijam. "VNĪ regulāri seko līdzi projekta izstrādes gaitai, un patlaban droši var sacīt, ka darbs rit pēc grafika un atbilstoši termiņam," uzsvēra Laukšteina.

Kā norādīja VNĪ pārstāve, Rīgas pils Priekšpils rekonstrukcija un restaurācija pēc pašreizējām prognozēm varētu sākties 2010.gada beigās. Taču pirms tam vēl būšot nepieciešams Ministru kabineta (MK) lēmums par VNĪ ieguldīto līdzekļu atgriešanu nomas maksas veidā.

"Valsts prezidenta kancelejai (VPK) jau nosūtīts saskaņošanai MK sēdes protokola lēmuma projekts par turpmāko rīcību ar VPK būvniecības projektiem, un tajā paredzēts atbalstīt Rīgas pils Priekšpils restaurāciju un rekonstrukciju," stāstīja VNĪ pārstāve.

Laukšteina skaidroja, ka restaurācijas un rekonstrukcijas projekta precīzas kopējās izmaksas patlaban nevar nosaukt, taču tās "noteikti nebūs mazas". "Visai precīzas izmaksas tiks noskaidrotas būvniecības darbu iepirkuma procedūras rezultātā. Zināmas aplēses jau būs ietvertas tehniskā projekta ekonomikas sadaļā," norādīja VNĪ pārstāve.