Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā

VAKARA ZIŅAS: Ūdrītis varēs uzsākt atveseļošanas, saziedoti vairāk nekā 12 000 eiro

© F64

Pagājušonedēļ sabiedrības uzmanība pievērsta talantīgā latviešu mūziķa, dzejnieka, komponista, grupas «The Hobos» līdera Rolanda Ūdra, saukta par Ūdrīti, atveseļošanās procesam, kas radās pēc piedzīvotā ceļu satiksmes negadījuma šā gada 17. janvārī. Ilgu laiku mūziķis pavadīja komā un pamazām atgriežas dzīvē. Lai Ūdrītis izķepurotos, mūziķa ģimene vērsās pēc atbalsta pie sabiedrības, un portāls «ziedot.lv» aicināja atbalstīt Ūdrīša rehabilitāciju. Diennakts laikā mūziķa talanta cienītāji saziedoja vairāk nekā 12 000 eiro.

Aukstā un ledainā svētdienas pēcpusdienā, šķērsojot ielu, Rolandu notrieca automašīna. Rolands tika nogādāts Gaiļezera slimnīcā ar ļoti smagām traumām – lauztas abas kājas, nieres un liesas plīsums, lauztas ribas, saspiestas plaušas un smagas galvas traumas. No gūtajiem smadzeņu bojājumiem iestājās koma. Ārsti nedeva lielas cerības, brīdināja, ka viņš var neizdzīvot. Piecas nedēļas mediķi cīnījās par Rolanda dzīvību. Rolands izdzīvoja. 22. februārī, Rolanda un viņa sievas, mūziķes un rakstnieces Ilonas Balodes iepazīšanās septītajā gadadienā, notika brīnums – Rolands pats sāka elpot! Ilona bija tik pamatīgi satriekta no piedzīvotās nelaimes, ka presei paziņoja, ka nebūs nekādu komentāru par dzīvesbiedra atveseļošanos. Tikai no Rolanda draugiem un domubiedriem bija iespēja uzzināt, ka Ūdrītis braši turas un jau ir atvēris acis.

Mūziķim šobrīd ir nepieciešama pilna aprūpe un uzmanīga kopšana. Viņš nespēj pats pagriezties uz sāniem, tāpēc ik pēc divām stundām viņš jāpārceļ gultā uz citu pusi, lai nerastos izgulējumi. Viņš pats vēl nevar iet uz tualeti un uzņemt pārtiku, viņu baro caur gastrozondi ar speciālu barību.

Lai arī Rolanda stāvoklis ir smags, tomēr kopš komas ir liels progress. Viņš saprot sacīto, komunicē sev šobrīd iespējamā veidā, spēj izpildīt noteiktas komandas, taču dara to ar cilvēkiem, kam uzticas. Viņš vēl nespēj runāt, jo ilgu laiku tika elpināts caur traheostomu, kas ievietota kaklā. Taču viņš spēj čukstus pavisam klusi pateikt «jā» un pamāt ar galvu apstiprinoši vai noliedzoši. Viņš spēj kustināt labo roku un labo kāju, kas nozīmē, ka darbojas svarīgas smadzeņu funkcijas. Viņa lielākais sasniegums šobrīd ir pacelt no gultas avīzi, kad viņam to lūdz izdarīt! Tātad ir cerība! Ikdienā ar Rolandu strādā fizioterapeits.

Drīzumā Rolandu no slimnīcas izrakstīs, un ārsti ir ieteikuši domāt par sociālās aprūpes iestādi, kur Rolandu ievietot. Taču viņa sieva Ilona ir nolēmusi cīnīties par Rolanda atveseļošanos. Pāra mazajam puisēnam Bārtam ir vajadzīgs tētis! Ilona uzskata, ka Rolandam ir nepieciešama rehabilitācija, nevis eksistēšana kādā sociālās aprūpes pansionātā vai mājās kā pilnībā kopjamam 1. grupas invalīdam. Ilona norāda, ka «(..) tā kā par valsts budžetu atlabt viņam netiek ļauts, jo, pēc ārstu domām, izredzes atveseļoties ir vājas, tad šobrīd meklējam naudas līdzekļus, lai varētu Rolandu turpināt ārstēt par maksu». Ilona noskaidrojusi, ka Rolandam var palīdzēt intensīvs rehabilitācijas kurss rehabilitācijas centrā «Vaivari», kas mēnesī izmaksā līdz pat 2000 eiro. Turklāt viņam būs nepieciešams audiologopēds, kas mācīs Rolandu atsākt runāt. Tā kā Rolanda progress ir lēns, bet pastāvīgs, viņam būs nepieciešama ilgstoša rehabilitācija, kuras izmaksas pagaidām vēl ir grūti prognozēt.

«Sirsnīgs paldies visiem ziedotājiem! Saziedotie līdzekļi būs pietiekami ilgstošai rehabilitācijai vai izlietoti citā līdzīgā gadījumā, ja Rolandam līdzekļi tādā apmērā nebūs nepieciešami,» vēstīts «ziedot.lv» mājaslapā.

Arī »Vakara Ziņas« novēl Ilonai izturību, bet Rolandam veiksmīgi atgriezties dzīvē un atveseļoties.