Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā

"Cert.lv" katru mēnesi reģistrē vidēji 50 000 dažādu kiberapdraudējumu

© F64

Informācijas tehnoloģiju (IT) drošības incidentu novēršanas institūcija "Cert.lv" Latvijas IP adrešu apgabalos un ".lv" domēna vārdu zonā katru mēnesi reģistrē vidēji 50 000 dažādu kiberapdraudējumu, aģentūru LETA informē institūcijas pārstāvji.

Apziņot visus inficēto iekārtu lietotājus bez interneta pakalpojumu sniedzēju līdzdalības nav iespējams, tāpēc kopš 2012.gada sākta iniciatīva "Atbildīgs interneta pakalpojumu sniedzējs".

Iniciatīvas mērķis ir veidot drošāku un tīrāku interneta vidi Latvijā, mazinot inficēto datoru skaitu un cīnoties ar nelegālo materiālu, īpaši bērnu pornogrāfijas apriti internetā.

Ar iniciatīvā iesaistīto interneta pakalpojumu sniedzēju starpniecību gala lietotāji var saņemt brīdinājumu, ja viņu dators ir inficēts vai kļuvis par robotu tīklu sastāvdaļu, un veikt nepieciešamos pasākumus, lai šo problēmu novērstu.

"Jo ilgāk dators paliek inficēts, jo lielāka varbūtība, ka lietotājam tiks nozagti svarīgi dati vai arī viņa dators varētu tikt iesaistīts kādās nelegālās darbībās elektroniskajā vidē," uzsver "Cert.lv" vadītāja Baiba Kaškina.

"Atbildīgs interneta pakalpojumu sniedzējs" ir kvalitātes zīme, kuru var saņemt tāds interneta pakalpojumu sniedzējs, kurš sadarbojas ar "Cert.lv" un informē gala lietotājus par to, ka viņu datori ir inficēti ar kādu no datorvīrusiem un kļuvuši par robotu tīklu sastāvdaļu, sadarbojas ar "Net-Safe Latvia" Drošāka interneta centru, lai nodrošinātu iespējami ātru nelegālā satura izņemšanu no publiskas aprites internetā, kā arī pēc klientu pieprasījuma nodrošina bezmaksas interneta satura filtru uzstādīšanu atbilstoši Elektronisko sakaru likumam.

Kvalitātes zīmes saņemšanai var pieteikties ikviens interneta pakalpojumu sniedzējs, kurš pievienojas "Net-Safe Latvia" Drošāka interneta centram un "Cert.lv" sadarbības memorandam par drošas interneta vides veidošanu.

Kvalitātes zīmi pašlaik saņēmis "Sigma Net", "Latnet Serviss", "Datu tehnoloģiju grupa", "SPX", "Ilva Ltd.", LU, "Versija", "Garm Technologies", "Compitex", "Lattelecom", "First Host", "Datnet" un "Dautkom TV".