Ceturtdiena, 2.maijs

redeem Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

arrow_right_alt Latvijā

Pretojas izmaiņām par olšūnu donorēm

© F64

Saeima vēl galīgajā lasījumā nav pieņēmusi izmaiņas Seksuālās un reproduktīvās veselības likumā, kas plāno turpmāk noteikt, ka par dzimumšūnas donori var kļūt tikai dzemdējusi sieviete. Lai to nepieļautu, sabiedrības iniciatīvu portālā manabalss.lv sākta parakstu vākšana par sievietes tiesībām pašai lemt par savu ķermeni.

«Neļausim Saeimai atņemt sievietes tiesības pašai lemt par savu ķermeni un reproduktīvo veselību – pašai lemt, vai un kad dzemdēt, vai un kad ziedot savas olšūnas,» teikts iniciatīvā. «Aicinām Saeimu nepieņemt veselības ministra Gunta Belēviča ierosinātos grozījumus Seksuālās un reproduktīvās veselības likumā, ierobežojot sievietes tiesības ziedot savas olšūnas, turpmāk šādas tiesības paredzot tikai dzemdējušām sievietēm.» Kā iniciatīvas pārstāve norādīta Edīte Millere, pašlaik par to parakstījušies 462 cilvēki. Patlaban Saeimā joprojām norit diskusijas par Seksuālās un reproduktīvās veselības likumu, pagājušajā ceturtdienā grozījumus nepieņēma, tie nodoti atpakaļ komisijai.

Pašlaik likums paredz, ka par dzimumšūnu donoru var būt vesela persona – vīrietis vecumā no 18 līdz 45 gadiem un sieviete vecumā no 18 līdz 35 gadiem. Taču veselības ministrs rosinājis mainīt likumu, nosakot, ka «par dzimumšūnu donori var būt [..] dzemdējusi sieviete vecumā no 18 līdz 35 gadiem». «Ja likums tiks pieņemts ar G. Belēviča ierosinātajiem grozījumiem, lūgsim prezidentu izmantot viņam Satversmes 71. pantā dotās tiesības neizsludināt šos diskriminējošos, antikonstitucionālos, zinātniski nepamatotos ierobežojumus olšūnu donorēm un nosūtīt to Saeimai otrreizējai caurskatīšanai,» saka iniciatīvas autori. «Ierosinātais ierobežojums, attiecināts tikai uz sievietēm, pārkāpj diskriminācijas aizlieguma principu, vienlaikus tādu pašu ierobežojumu nenosakot vīrietim.