Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā

Ukrainā ievainoto karavīru ārstēšanai nepieciešams finansiāls atbalsts

© Scanpix

Ukrainas konfliktā cietušo atbalsta fondam nepieciešams turpmāks finansiālais atbalsts, tā Ukrainas vēstniecībā tikšanās laikā ar žurnālistiem pauda fonda valdes priekšsēde Jana Streļeca.

Viņa norādīja, ka fonds darbojas no 2014.gada septembra un līdz šim Ukrainā ievainotajiem karavīriem sniegta nepieciešamā palīdzība, tostarp veicot acs protēžu operācijas. Streļeca arī norādīja, ka Maidana laikā snaiperi mērķtiecīgi tēmējuši uz cilvēku acīm un vienas šādas acs protēzes cena ir aptuveni 300 eiro.

Tikmēr ārsts, mikroķirurgs, medicīnas doktors Mārtiņš Kapickis, kuram Ukrainas vēstnieks Latvijā Jevgenijs Perebijnis pasniedza pateicības rakstu, norādīja, ka tas ir vairāku Latvijas ārstu kopīgs darbs palīdzēt šiem cilvēkiem. "Mēs turpinām Ukrainas ārstu darbu, un jāsaka, ka kara apstākļos, kuros ir jāglābj dzīvības, nav jādomā par to, vai kāda ekstremitāte kustēsies. Mums ir resursi, mums ir laiks un iespējas sastādīt plānus un realizēt to, jo Ukrainā bieži vien šādu iespēju nav," viņš atzina.

Kapickis arī sacīja, ka lielu atbalstu sniedz Latvijas valsts, taču konkrētas izmaksas Ukrainā cietušo karavīru ārstēšanai ir ļoti grūti noteikt, jo gadījumi ir ļoti individuāli. Viņš arī zināja sacīt, ka Ukrainas kolēģi sūta informāciju par cietušajiem, pievienojot arī attēlus, taču gadoties situācijas, kad cietušā stāvoklis ir sarežģītāks, nekā redzams attēlos. "Līdz ar to apjoms ir jāiegulda lielāks, nekā sākotnēji cerēts," viņš piebilda.

"No 100% ievainoto 10% mirst, bet pārējie 90% ir sakropļoti. Ukraina ir pilna ar cietušajiem. Ukrainas ārsti ir ļoti prasmīgi un spēj veikt operācijas, bet tiem vienkārši nav resursu," viņš atzina.

Runājot par fonda tālākajiem plāniem, Streļeca pastāstīja par kādu cietušo, kuram Ukrainā veiktas aptuveni 28 operācijas, un pašlaik tiekot darīts viss, lai cietušais nezaudētu ievainoto kāju. Viņa arī norādīja, ka cietušo izmitināšanai Siguldā kāda viesnīca sniegusi atbalstu, piedāvājot atlaides, un pašlaik praktiski neesot bijuši gadījumi, kad atlaides lūgumi tiktu noraidīti.

Tomēr pašlaik, kā liecina portālā ''Ziedot.lv'' publicētā informācija, fonda darbībai saziedoti aptuveni 390 eiro. "Ko par šo summu var paveikt?" vaicāja Streļeca, piebilstot, ka fonds novērtētu dažāda veida sadarbības pasākumus, kas palīdzētu Ukrainā ievainotajiem karavīriem.

Fonda mērķis ir vākt ziedojumus Ukrainā ievainoto civiliedzīvotāju un militārpersonu ārstēšanai un rehabilitācijai Latvijā, kā arī Latvijas ārstu īslaicīgam darbam smagu ievainoto ārstēšanas procesā Ukrainas slimnīcās.

Fondu dibinājuši Veselības ministrijas parlamentārais sekretārs Renārs Putniņš un Latvijas Ārstu biedrības prezidents Pēteris Apinis. Par fonda valdes priekšsēdētāju iecelta ārste, Latvijas-Ukrainas kongresa pārstāve Jana Streļeca.

Jau ziņots, ka Latvija jau iepriekš nodrošinājusi Ukrainas iedzīvotāju, tostarp karavīru, ārstēšanu. Tāpat Latvija Ukrainai sniedz finansiālu palīdzību.

Krievija 2014.gada februārī okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu. Kopš 2014.gada aprīļa Maskavas atbalstītie un apbruņotie kaujinieki, diversanti un Krievijas regulāro vienību karavīri ieņēmuši plašus apvidus Luhanskas un Doņeckas apgabalos, Ukrainas austrumos.

Sodot Krieviju par Krimas aneksiju un Austrumukrainas destabilizāciju, Eiropas Savienība, ASV un citas rietumvalstis noteikušas sankcijas daudzām Krievijas augstākajām amatpersonām, Kremļa tuvākā loka cilvēkiem, kā arī Krievijas ekonomikas finanšu, aizsardzības un enerģētikas nozarēm.