Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā

Melbārde: Valsts simtgades svētku programma nav tikai kultūras programma

© F64

Iepazīstinot ar valsts simtgades programmu, kultūras ministre Dace Melbārde (VL-TB/LNNK) uzsvēra, ka to nevajadzētu uztvert tikai kā kultūras pasākumus.

Viņa atzina, ka patlaban daudz laika tiekot patērēts, lai kolēģiem stāstītu, ka valsts svētku programma nav tikai kultūras programma. Tāpēc viņa aicināja katram savā nozarē atbildēt uz jautājumu, kā tiks sagaidīta Latvijas simtgade.

Kā skaidroja Melbārde, gatavojot valsts svētku programmu, rīcība ir citāda, nekā gatavojoties Rīgas kā kultūras galvaspilsētas pasākumu īstenošanai, proti, netiek veidota liela aģentūra ar daudzām štata vietām. Tieši pretēji - šajā gadījumā ir izmantota Somijas un Igaunijas pieredze, izveidojot mazu koordinācijas struktūru un piedāvājot galvenās idejas vadlīnijas. Tālāk katrs tiek lūgts valsts simtgadi ielikt savā dienaskārtībā un atbildēt uz jautājumu: ko katrs savā nozarē var piedāvāt uz valsts svētku svinībām.

Ministre aicināja uz valsts simtgades svinībām raudzīties no dzimšanas dienu rituāla skatupunkta, piemēram, domājot par savu izcelsmi - saviem ciltstēviem un ciltsmātēm, kādi ir bijuši valstiskuma veidošanas ceļi un līkloči, kādi ir bijuši izaicinājumi. Gatavojoties jubilejai, ir jāsakārto arī kultūrtelpa, jādomā, kā pašiem skaisti sagatavoties svētkiem, kādas ir dāvanas, ko katrs atsevišķi un kopā var uzdāvināt valstij. Tāpat būtiski ir draugi, un šajā gadījumā - citas valstis un organizācijas, kas Latvijai ir sniegušas palīdzīgu roku, uzsvēra Melbārde.

Ar katru no šiem rituāliem tiek strādāts, ievijot tos dažādos pasākumos, akcentēja ministre.

Jau ziņots, ka Latvijas simtgades svinības aptvers visas nozares - kultūru, izglītību tautsaimniecību un saimniecisko darbību, kā arī vidi, sportu, labklājību, veselību, aizsardzību, lauksaimniecību un citas. Simtgades svinību laikā tiks atzīmēti būtiskākie notikumi ikvienā nozarē, atspoguļojot Latvijas stāstu simts gados, liecina šodien valdībā izskatītais informatīvais ziņojums par gatavošanos Latvijas valsts simtgadei, kas tiks svinēta no 2017.gada līdz 2021.gadam.

Lai veicinātu Latvijas iedzīvotāju zināšanas un izpratni par Latvijas valsts izveidi kā procesu, svētku programma tiks īstenota piecu gadu periodā, no 2017.gada līdz 2021.gadam, lai aptvertu galvenos ar valsts izveidi un nostiprināšanos saistītos pasākumus, tajā skaitā Latgales kongresa simtgadi, Latviešu Pagaidu nacionālās padomes darbības simtgadi, Latvijas pagaidu valdības mītnes un Miķeļa Valtera kā valsts izveidē nozīmīgas personības godināšanu, nozīmīgāko 1919.gada Brīvības cīņu piemiņu, valsts dibināšanu un valstiski nozīmīgu institūciju rašanos.

Vienkopus izzināt informāciju gan par simtgades notikumiem un sagatavošanas procesu var atrast simtgadei veltītajā mājaslapā "www.lv100.lv", kas izveidota sadarbībā ar Latvijas Radio un Latvijas Televīziju.