Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā

Aicina atzīmēt avārijas bedres arī lietotnē "Waze"

© F64

Pēc mainīgo laika apstākļu perioda, iestājoties netipiski agrajiem pavasara laika apstākļiem, uz valsts ceļiem notiek avārijas bedrīšu remontdarbi un autovadītāji tiek aicināti atzīmēt avārijas bedres navigācijas lietotnē "Waze", aģentūru LETA informēja "Latvijas Valsts ceļi" (LVC).

Kā skaidro uzņēmumā, šāds aicinājums izteikts, lai ceļu uzturētāju darbu padarītu maksimāli efektīvu, - tas kalpo kā papildu informācijas avots.

"Latvijas autoceļu uzturētājs" (LAU), kas nodarbojas ar valsts ceļu uzturēšanu, informē, ka ziemas atkušņa apstākļos uz valsts autoceļiem tiek labotas tikai satiksmei bīstamās jeb avārijas bedres. Pašreizējos laika apstākļos, kad gaisa temperatūra dienā ir virs nulles, bet naktī mēdz būt zem nulles, šim nolūkam izmanto aukstā asfalta tehnoloģiju.

Avārijas bedres tiek labotas neatkarīgi no laika apstākļiem. Bedru aizpildīšana ar auksto asfaltu ir pieļaujama arī lietus laikā un gaisa temperatūrā, kas zemāka par nulli. Satiksmei bīstamo bedru remonta mērķis ir novērst avārijas situācijas un nodrošināt satiksmes drošību līdz brīdim, kad laika apstākļi ļaus bedres salabot ar ierastajām tehnoloģijām.

Par satiksmei bīstamām tiek uzskatītas tādas bedres asfalta segumā, kuru laukums lielāks par 0,1 kvadrātmetru - apmēram divas "A4" formāta lapas - un kuras ir dziļākas par pieciem centimetriem.

"Waze" ir viens no pasaulē lielākajiem transportlīdzekļu vadītāju tīkliem. Bezmaksas lietotne reāllaikā analizē lietotāju GPS mikroshēmu sniegto informāciju un lietotāju preventīvos ziņojumus, kā arī saglabātos agrākos datus, lai vienmēr ieteiktu ātrākos maršrutus, zemākās degvielas cenas un sniegtu citu informāciju.

LVC sadarbojas ar "Waze" kopš 2014.gada rudens.