Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā

Migrācijas krīze ārlietu dienaskārtību nepametīs

© Scanpix

Līdz ar citiem ģeopolitiskajiem notikumiem, kas noteiks Latvijas ārlietu kursu, viens no lielākajiem Eiropas, tātad arī Latvijas izaicinājumiem šogad būs migrācijas krīze un šīs krīzes seku novēršana. Tajā skaitā galēji labēji orientētu politisko spēku neitralizēšana. Tā Saeimas ikgadējās ārpolitikas debatēs norādīja ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs.

Ministrs atgādināja, ka migrācijas krīzi Eiropas Savienība (ES) var atrisināt tikai kopīgiem dalībvalstu spēkiem, bet pēdējā laika tendences viešot bažas, vai dalībvalstīm pietiks apņēmības un gribasspēka. Ministrs arī uzsvēra, ka gan ES, gan ikvienas dalībvalsts līderiem būs jāpieliek maksimāli pūliņi, lai rastu adekvātus, savstarpēji pieņemamus un ilgtermiņa risinājumus. «Pretējā gadījumā mēs kādu rītu tik tiešām varam pamosties pie drupu kaudzes, ko sauca par ES,» brīdināja ministrs.

E. Rinkēvičs deputātiem arī skaidroja, ka spilgts apliecinājums pašreizējai ES krīzei ir migrācija, jo pagājušais gads skaidri izgaismojis faktu, ka migrācijas krīzi neviena valsts nevar atrisināt viena pati. «Taču joprojām neesam gatavi saskaņotai un vienotai rīcībai. Šī krīze ir metusi izaicinājumu ES vērtībām,» saka ministrs.

Līdzīgi citiem ES dalībvalstu līderiem arī E. Rinkēviča retorika par patvēruma meklētājiem vairs nav tikai humānisma piesātināta. «Nav pieņemami, ka tie, kuriem pasniegta palīdzīga roka un dots patvērums, agresīvi uzspiež svešas tradīcijas un pasaules uzskatus. Ja Eiropas atvērtība un gadsimtos sakņotās vērtības netiek cienītas, tad mums ir attiecīgi jāreaģē,» pauž ministrs un piebilst, ka migrācijas krīze ir devusi vaļu arī galēji labējām partijām sludināt atklātu rasismu un ksenofobiju.

«Daudziem politiķiem šis šķiet vienkāršākais veids, kā audzēt savus politiskos reitingus. Arī šis ceļš nozīmē Eiropas zaudēšanu un vēlmi atgriezties baisajā pagātnē,» saka ministrs.

Līdz atklātai rasisma un ksenofobijas sludināšanai Saeimā pārstāvētās partijas vēl nav nonākušas, taču Nacionālā apvienība nekad nav slēpusi savu viedokli, ka migrācijas krīzes pamatā ir pārāk liberālā Eiropa. Arī otrdien debašu laikā apvienību pārstāvošais Jānis Dombrava izmantoja iespēju atgādināt par to.

Viņaprāt, Eiropas iekšienē pārāk liela ietekme ir liberāliem kosmopolītiem un sociālistiem, kuri nav spējīgi sargāt Eiropu, bet aktīvi piedalās esošo valstu sagraušanā.

Uzrunājot klātesošos, deputāts norādīja, ka pēdējos desmit gados Eiropa nav pieredzējusi tādu drošības apdraudējumu, kādu tā piedzīvo šodien. «No ārpuses Eiropu apdraud Krievija un radikālais islāms, kuri vēlas pārveidot Eiropu pēc saviem ieskatiem. Savukārt Eiropas iekšienē pārāk liela ietekme ir liberāliem kosmopolītiem un internacionāli domājošiem sociālistiem, kuri nav spējīgi sargāt Eiropu, bet aktīvi piedalās esošo valstu sagraušanā,» teica deputāts. Viņaprāt, Eiropai nav jāmēģina glābt nelaimju skarto valstu iedzīvotāji, uzņemot tos, bet gan risinot problēmas viņu dzimtenē.