Trešdiena, 8.maijs

redeem Staņislava, Staņislavs, Stefānija

arrow_right_alt Latvijā

IESKATIES: Laika vērotājs prognozē laikapstākļus Ziemassvētkos

© F64

"Decembris (ziemas, vilku, svētku mēnesis) ir ziemas pirmais mēnesis un tam pienākas ausaine jeb Ziemas cepure. Nākamais Ziemas mēnesis janvāris saņems kažoku, bet Sveču mēnesis februāris – velteņus. Tradicionāli līdz Ziemassvētkiem decembrī ir Adventes laiks. Tas ir gaidīšanas laiks, kad gaida Kristus piedzimšanu Sirdī un Saules atgriešanos Dabā. Ja Adventes laiks ir skaidrs un sauss, tad būs sausa vasara. Ja Advente bez sniega, tad Ziemassvētkos snigs un putinās," raksta laika zīmju vērotājs Vilis Bukšs, prognozējot laikapstākļus decembrī.

"Ticējums saka: Decembris ziemā ir līdzīgs jūnijam vasarā. Ja decembris sauss – pavasaris un vasara būs sausa. Kāds jūnijs vasarā, tāds decembris ziemā. Ja decembrī pilnā mēnesī pūš ziemas vēji, tad gaidāms liels aukstums. Šogad decembrī pilns mēness ir no 25. decembra. Sniegs, sals, sarma un vējš decembrī paredz raženu nākošo gadu. Ja Vilku mēnesī veļa nežūst, tad nākamā vasara slapja.

Nozīmīgas dienas jūnijā, kas paredz laiku pirmajā ziemas mēnesī, kā arī 7. un 18. augusts, kas prognozē decembri, lielākoties bija sauss un silts. Tas norāda, ka sals pastiprināsies mēneša otrajā pusē un laikā pirms Ziemassvētkiem. Latvijas austrumos iespējams arī mīnus 20 grādu sals.

Pirmais ziemas mēnesis decembris jeb Vilku mēnesis, kopumā rādās būt tuvu vidējiem temperatūru rādījumiem, bet nokrišņu vairāk. Austrumlatvijā varētu būt mazāk. Mēneša pirmajā pusē bez liela sala un pārsvarā dažāda veida nokrišņi. Mēneša sākumā smidzinošs lietus, nereti arī slapjš sniegs, atkala. Pēc 6. decembra pamazām ienāks neliela ziemiņa, bet bez barga sala, ar sīkiem un dažādiem nokrišņiem.

Tuvāk jūrai lietus, bet Latvijas austrumos biežāk sniegs, atkala. Ar vienu vārdu – slapjdraņķis. Mēneša vidū vairāk vējainu dienu. Vēlāk nelieli mīnusi un dažviet līdz mīnus 10 un vairāk. Pirms un ap Ziemassvētkiem jau daudzviet var izveidoties neliela, bet salīdzinoši stabila sniega sega.

Temperatūra var nokrist līdz mīnus 15, 18 grādiem, bet skaidrās naktīs arī līdz mīnus 20. Tas nebūs uz ilgu laiku, jo jau pēc Ziemassvētkiem kļūs siltāks. Sagaidāms atkusnis, brāzmaini vēji, kas var atnest nelielus puteņus un dažādus nokrišņus. Ceļi slideni, atkal šķīdonis, bet tas vēl tikai ziemas sākums, jo vēlāk noderēs gan ziemas kažoks, gan velteņi…" prognozē Bukšs.