Ceturtdiena, 2.maijs

redeem Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

arrow_right_alt Latvijā

Rīgas meži audzē nākotnes mežu

SIA Rīgas meži iegādātais harvesters ir piemērots mežu kopšanas cirsmu izstrādei. Tas tiek nodarbināts 24 stundas diennaktī © F64

Trešdien Rīgas vicemērs Andris Ameriks apmeklēja SIA Rīgas meži Daugavas mežniecību, kokaudzētavu un kokzāģētavu.

Saudzīga mežizstrāde

Kopš šā gada pavasara SIA Rīgas meži rīcībā ir mūsdienīga mežizstrādes tehnika – speciāli mežu kopšanas cirtēm paredzēts harvesters un divi forvaderi, kas dod iespēju mežu cirsmas izstrādāt pašam mežu apsaimniekotājam. Uzņēmuma mežizstrādes nodaļas vadītājs Intars Āboliņš skaidro: «Kopšanas cirsmu izstrāde ir atbildīgs process, ko drošāk ir veikt uzņēmuma ietvaros, nevis uzticēt ārpakalpojumu sniedzējam. Šajās cirsmās strādā jau pieminētā tehnika, kā arī 20 strādnieku ar motorzāģiem. Atzīmēšu, ka šāda veida mežizstrāde atstāj minimālu iespaidu uz meža zemsedzi, netiek sabojāti atstātie koki, kā arī no cirsmas atbildīgi tiek savākti izstrādes atlikumi, ko tālāk izmantojam kā biomasas kurināmo savas zāģētavas darbības nodrošināšanai.»

Savukārt Andris Ameriks ir gandarīts par redzēto: «No meža tiek paņemts viss, ko var izmantot, – arī sīkkoksne, zari un skujas. Tas ir ļoti svarīgi ne tikai no saimnieciski ekonomiskā viedokļa, bet arī mežu pieejamībai, jo sociālā noslodze Pierīgas mežos ir liela – daudzi rīdzinieki šeit brauc atpūsties, ogot un sēņot. Sakoptos un skaistos mežos to darīt noteikti ir patīkamāk. Vienlaikus pārliecinos, ka kārtībā tiek uzturēti arī mežu ceļi un ar mūsdienīgu tehniku appļautas grāvju malas, kas sasmalcina visus sīkos krūmus.»

Vidēji gadā no SIA Rīgas meži pārziņā esošajām cirsmām trīs ceturtdaļas tiek izstrādātas kopšanas cirsmu režīmā, iegūstot apmēram pusi no kopējā koksnes daudzuma. Pārējās platības tiek izstrādātas kailciršu veidā.

Labākās skujkoku sēklas

SIA Rīgas meži apsaimniekotajā priežu un egļu sēklu plantācijā sadarbībā ar mežu zinātnes institūta Silava zinātniekiem ir selekcionētas šobrīd Latvijā labākās priedes un egles. Vispārākās kvalitātes priežu sēklu plantācija ir iestādīta pirms gada, un plānots, ka jau pēc astoņiem deviņiem gadiem tā dos pirmo čiekuru ražu. Tad tiks sēts jaunais mežs. Prognozējams, ka jaunais mežs 80 gados sasniegs tādu pašu koksnes apjomu, kā tagadējās priežu audzes 120 gados. Pirmos čiekurus ar nepacietību mežinieki gaida arī no jaunās egļu sēklu plantācijas. Sēsim nākotnes mežu, uzsver uzņēmuma valdes loceklis Juris Buškevics. Arī līdz šim izmantotajās sēklu plantācijās tika iegūtas ļoti augstas kvalitātes sēklas.

Materiāls mēbeļniekiem un būvniekiem

Kokzāģētava Norupe, lai arī salīdzinoši neliela, ir viena no modernākajām Latvijā. Vienas dienas laikā, strādājot divās maiņās, tajā tiek sagatavots 160 līdz 200 m3 zāģmateriālu, bet gadā līdz 50 000 m3. Uzstādītā ražošanas līnija ir automatizēta – iekārtas vispirms baļķus sašķiro pēc atbilstošā diametra un kvalitātes, tajā skaitā skenējot tiek atšķiroti koki ar metāla šķembām un munīciju, kas palikušas kokos vēl no kara laikiem. Arī pārējais process ir automatizēts – roku darbs tiek izmantots tikai tur, kur bez tā galīgi nevar iztikt. Vēlāk sagatavotais materiāls nonāk kaltēs, kur tiek izžāvēts atbilstoši klienta vēlmēm. Ražošanas vadītājs Jānis Stankevičs informē, ka daļa saražotās produkcijas tiek piegādāta Latvijas uzņēmumam, kas gatavo mēbeles pazīstamajam IKEA. Andris Ameriks atgādina, ka visbūtiskākais ieguvums ir bezatlikuma saimnieciskā darbība – katram kokam un tā atlikumam ir atrasts izmantošanas veids.