Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā

Zelta kruķis par universālu dizainu

Apeirona vadītājs Ivars Balodis pasniedz balvu Latvijas Universitātes pārstāvim Imantam Kļavam un par jauno Dabaszinību centru un saka: «Ir radīts brīnišķīgs universālā dizaina piemērs Latvijā – tā vietā, lai speciāli veidotu atsevišķus elementus cilvēkiem ar «īpašām» vajadzībām, radīta ēka, kas ir pieejama ikvienam, lai katrs, ienākot šajā ēkā, justos pilnvērtīgs.» © Andris BARBANS

Vides pieejamība nav ekstra, bet nepieciešamība – tā ir svarīga 80 procentiem iedzīvotāju – ne vien cilvēkiem ar invaliditāti, bet arī senioriem un jaunajiem vecākiem ar bērnu ratiem, un būtiski ietekmē ikdienu, tostarp iespēju būt pastāvīgiem, – tā, pasniedzot šāgada Zelta kruķus vides pieejamības veicinātājiem, sacīja invalīdu un viņu draugu apvienības Apeirons vadītājs Ivars Balodis.

Turpinot ierasto tradīciju, Apeirons nosauca arī 2015. gada humānāko ēku, pasniedzot Zelta kruķi. Šajā nominācijā balvu pasniedz jaunuzceltai ēkai, kas atbilst visām likuma prasībām vides pieejamības jomā. To šogad saņēma Latvija Universitātes Dabaszinātņu centrs Torņakalnā. Apeirons ar vides pieejamības ekspertiem visā Latvijā vēlas panākt, lai cilvēki arvien vairāk domā nevis, kā pielāgot jau uzceltu ēku, bet par jauno ēku būvēšanu, kas ir pieejama un draudzīga ikvienam – gan cilvēkam ar invaliditāti, gan sirmgalvjiem, gan mazu bērnu vecākiem. Zelta kruķis par izturību un modrību pasniegts Rēzeknes iedzīvotājam Dainim Pīrāgam, kurš ir aktīvs sabiedriskais darbinieks un ir konsultējis gandrīz visus sabiedrisko ēku projektus pilsētā, lai padarītu tās pieejamas cilvēkiem ar invaliditāti. Balvu Soli priekšā saņēma Ceļu satiksmes drošības direkcija, ko apvienība uzsver kā uzņēmumu, kura telpas un visi pakalpojumi ir ērti pieejami ikvienam, atšķirībā no daudzām citām valsts pārvaldes iestādēm. Neliela tējnīca kreisajā Daugavas krastā Materia saņēma balvu par oriģinālo vides pieejamības risinājumu, vecā kokā ēkā izveidojot ar roku darbināmu pacēlāju cilvēkiem ar kustību traucējumiem, bet balvu par cilvēcisku pieeju saņēma Rimi Latvia, kas ne tikai nodarbina cilvēkus ar invaliditāti, bet pirms katra veikala veidošanas konsultējas ar vides pieejamības ekspertiem. Apeirona sadarbības partneri Babyroom speciālbalvu pasniedza Rīgas Zooloģiskajam dārzam, jo tajā katru gadu mērķtiecīgi tiek ieviests universālais dizains.