Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā

VAKARA ZIŅAS: Kas vieno brašos "Rīgas sargus" – Skrastiņu, Keišu un Ķesteri?

Valsts prezidents Raimonds Vējonis piešķir visaugstāko valsts apbalvojumu Artūram Skrastiņam © Ingrīda Punka

Beidzot arī populārie latviešu filmas «Rīgas sargi» varoņi – Andris Keišs, Artūrs Skrastiņš un Ģirts Ķesteris –, kas cīnījās par brīvu un neatkarīgu Latviju, saņēmuši visaugstāko valsts apbalvojumu – Triju Zvaigžņu ordeni. Ja Ķesteris ordeni saņēma pērn valsts svētkos, tad Keišs un Skrastiņš šā gada 18. novembrī. Aktierus uz Melngalvju namu pavadīja viņu atvases. Saņēmuši ordeni, Keišs un Skrastiņš ar prieku un lepnumu to pacēla savu ģimeņu virzienā.

Pērn vēl Valsts prezidents bija Andris Bērziņš un no viņa rokām Triju Zvaigžņu ordeni saņēma Dailes teātra aktieris Ģirts Ķesteris. Aktieri toreiz uz svinīgo apbalvojuma saņemšanu pavadīja dēls Pauls Ķesteris, kas lepojās ar tēvam piešķirto ordeni.

Šogad, spītējot lietum un laipojot pa Vecrīgas bruģi, skaisti saposušies, Melngalvju namā ieradās Jaunā Rīgas teātra aktieris Andris Keišs ar saviem vecākiem, kā arī dvīņiem Magdalēnu un Ādamu, kas dzimuši laulībā ar operdziedātāju Kristīni Zadovsku. Īpaši eleganti tērpušies un priecīgi saviļņoti bija kuplā Dailes teātra aktiera Artūra Skrastiņa ģimene – sieva Ilze ĶuzuleSkrastiņa un dvīņi Emīlija un Marats. Skrastiņa dvīņi pacietīgi gaidīja, kad beidzot izsauks un apbalvos tēti, un neviltoti priecājās, kad ordeni pasniedza Valsts prezidents Raimonds Vējonis. Skrastiņš pēc apbalvojuma saņemšanas pateicās ģimenei un pastāstīja, ka iepriekšējā vakarā noskaidrojis, kur bojā gājis un apglabāts viņa vectēvs.

Šis posms starp Lāčplēša dienu un 18. novembri slavenajiem latviešu filmas varoņiem Keišam, Ķesterim un Skrastiņam ir īpaši svinīgs, jo šonedēļ izdota grāmata «Rīgas sargi. Laika stāsti». «Tādēļ atkal kavējāmies skaistajās atmiņās, kad tapa filma «Rīgas sargi». Un tās ir ne tikai jaukas un skaistas atmiņas, bet iedvesmojoši brīži, ka mēs Pirmo pasaules karu un neatkarības cīņu esam saglabājuši vēsturiskā ziņā. Priecājos, ka divi no maniem «Rīgas sargiem» Andris Keišs un Artūrs šonedēļ saņēma Triju Zvaigžņu ordeni. Paradokss. Negaidīti, cienījami un forši. Tas nozīmē, ka mēs kļūstam pieaugušāki, un tas mani mazliet baida,» lepns par dalību latviešu vēsturiskajā kinofilmā ir Ķesteris.

Latvijas dzimšanas dienas vakarā Ģirts Ķesteris sarunā ar »Vakara Ziņām« pastāstīja, ka, neraugoties uz to, ka beidzamajā laikā pasaule piedzīvojusi šausminošus notikumus, 18. novembra svētku noskaņu nevar aizēnot zināmie notikumi. «Latviešiem ir raksturīgi mentāli apvienoties krīzes brīžos. Ņemot vērā, ka mēs vairs neesam tikai Latvija, bet arī Eiropas Savienības valsts, domāju, ka šis ir tas gadījums, kad mēs atkal dodamies ierakumos. Es jau iepriekš varēju slēgt derības vai prognozēt, ka šajā 18. novembrī būs vēl vairāk cilvēku gan ielās, gan 11. novembra krastmalā nekā iepriekšējos gados,» tā aktieris.