Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā

Policija: apsīkstot spaisa lietošanai, tirgū atkal parādījies kokaīns

© F64

Apsīkstot jauno psihoaktīvo vielu jeb tā dēvētā spaisa lietošanai, tirgū atkal parādījies kokaīns, kā arī psihotropie medikamenti, kuru receptes realizē kontrabandas tirgū, šorīt Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" pastāstīja Iekšlietu ministrijas (IeM) parlamentārā sekretāre Evika Siliņa.

 

Viņa skaidroja, ka kopš ierobežojumu ieviešanas spaisa izplatīšanai, tā izņemtais daudzums ir krities par 50%, līdz ar to ir samazinājies arī lietotāju skaits. Gan jauno psihoaktīvo vielu pagaidu aizliegums, gan ģenēriskā sistēma, proti, ja kāda viela ir aizliegta, tad aizliegums attiecas arī uz tās atvasinājumiem, ir izrādījušās efektīvas, norādīja Siliņa.

Diemžēl iespējas iegādāties spaisu joprojām pastāv, tas gan vairs nav iespējams vietējos kioskos un līdzīgās vietās, teica Siliņa. Visdrīzāk šobrīd spaiss tiek meklēts internetā. Atbildīgo institūciju nākamajai aktualitātei būtu jābūt šīs iespējas mazināšanai, tomēr tam jānotiek Eiropas Savienības līmenī, uzsvēra IeM parlamentārā sekretāre.

Tāpat viņa minēja, ka šobrīd Latvijā no narkotiskajām vielām visbiežāk tiek tirgota marihuāna. Tāpat tirgū atkal ir parādījies kokaīns, kā arī ir tendence kontrabandas tirgū realizēt psihotropo medikamentu receptes. Viņa secina, ka tendences narkotisko vielu lietotāju vidū ir mainījušās, jo cilvēki varot atļauties iegādāties dārgākas vielas.

Kā ziņots, pērn Saeima pieņēma grozījumus Krimināllikumā, paredzot kriminālatbildību par pagaidu aizliegumā esošu psihoaktīvo vielu apriti, tādējādi būtiski samazinot tā dēvēto spaisa maisījumu pieejamību.

Kā februārī Valsts policijas (VP) gada pārskata sanāksmē atzina policijas priekšnieks Ints Ķuzis, pēc likuma grozījumiem policijas rīcības brīvība tapa daudz plašāka, un vēl pērna gada sākumā plaši eksistējušās "legālās tirgotavas" šobrīd vairs nedarbojas, un rūpala uzturētāji iedzīti pagrīdē.