Pirmdiena, 6.maijs

redeem Didzis, Gaidis

arrow_right_alt Latvijā

LNB atklās pielāgotas telpas cilvēkiem ar redzes traucējumiem

Attēlam ir ilustratīva nozīme © F64

Šodien plkst.14 Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) Mezonīna stāvā tiks atklātas īpaši pielāgotas un aprīkotas darba telpas cilvēkiem ar redzes traucējumiem, liecina LNB informācija.

Sākot ar šo dienu, cilvēkiem ar redzes traucējumiem LNB būs iespēja lasīt grāmatas, izmantojot speciālas datorprogrammas un iekārtas.

Kā pirmie bibliotēkā uzstādīto aprīkojumu - lasāmo mašīnu, digitālo lupu, Braila raksta rakstāmmašīnu un datoru ar runas sintēzes programmu - izmēģinās Rīgas vājredzīgo un neredzīgo biedrības "Redzi mani" un Latvijas Neredzīgo biedrības Rīgas pilsētas organizācijas biedri, šādi demonstrējot, ka arī bibliotēka ir pieejama, dodoties uz turieni ar balto spieķi.

Baltais spieķis ir ne tikai cilvēku ar redzes invaliditāti pārvietošanās tehniskais palīglīdzeklis, bet arī neatkarības simbols, un katru gadu 15.oktobrī visā pasaulē tiek atzīmēta Starptautiskā baltā spieķa diena.

Rūpēs par dažādām apmeklētāju grupām LNB ir pieejama arī cilvēkiem ar kustību traucējumiem. Apmeklētāji var pārvietoties pa bibliotēku savos ratiņkrēslos, kā arī izmantot bibliotēkas piedāvātos ratiņkrēslus.