Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā

LAIKA PROGNOZE: Rudens un ziema nepārsteigs – normas robežās

© F64

Šonedēļ tiek solīts auksts laiks, dienās joprojām temperatūra būs plusos, bet naktīs gaiss varētu atdzist pat līdz mīnus 7 grādiem.

Sākot ar 6. oktobri, vismaz desmit nakšu pēc kārtas gaisa temperatūra Latvijā noslīdēs zem nulles, liecina Global Forecast System prognoze. Dienas laikā gaisa temperatūra pārsvarā saglabāsies zem plus 10 grādu atzīmes, bet nokrišņu tikpat kā nebūs. Gribas jau teikt, ka cilvēka atmiņa ir īsa un aukstums allaž pielavās negaidīti, tomēr laika zīmju vērotājs Vilis Bukšs savā mājaslapā prognozē vējainu oktobri, ar tuvu vidējiem šā mēneša temperatūras un nokrišņu rādījumiem. Mēneša pirmajā pusē būšot pietiekami silts (pat līdz plus 18 grādiem dienā) un sauss. Naktīs – salnas, kā jau oktobrim piedien. Tātad – nekā īpaša.

Oktobra vidū būšot vairāk vēsu, vējainu dienu un nokrišņu. Nereti lietus, krusa un Latvijas ziemeļaustrumos pirmais slapjais sniegs. Mēneša beigās pārsvarā īslaicīgi nokrišņi un vairāk vējainu dienu, bet dienas pēc 20. oktobra gaidāmas rudenīgi vēsas un naktīs biežākas salnas. Laika zīmju vērotājs norāda: ja pēc 20. oktobra gulbji vēl nelido, tad, kā vēsta ticējums, ātrāk par Ziemassvētkiem ziemu nav ko gaidīt. Bet ir vēl kāds tautas ticējums: ja rudenī daudz riekstu, bet sēņu maz – būs auksta un sniegaina ziema. Kaismīgo sēņotāju fotogrāfijām ar piepildītajiem sēņu groziem sociālajos tīklos it kā vajadzētu apliecināt, ka viscaur Latvijā sēņu ka biezs. V. Bukšs raksta, ka Latvijas austrumos riekstu esot salīdzinoši daudz, bet sēņu maz. Arī citi regulārie sēņotāji teic, ka šoruden raža bijusi švaka. Tātad gaidāma auksta ziema.

V. Bukšs saskaņā ar saviem novērojumiem pieļauj, ka novembris varētu būt drusciņ siltāks nekā parasti, toties nokrišņu gan daudz. Aukstāks kļūs novembra beigās, kad vietām var izveidoties neliela, maznoturīga sniega kārtiņa.