Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā

Belēvičs: Lēnām virzāmies uz transtaukskābju pilnīgu aizliegšanu

© F64

Latvija lēnām virzās uz to, lai transtaukskābes pārtikas produktos aizliegtu pilnībā, šodien preses brīfingā sacīja veselības ministrs Guntis Belēvičs (ZZS).

Valdība šodien atbalstīja Veselības ministrijas (VM) izstrādātos grozījumus noteikumos, lai ierobežotu transtaukskābju daudzumu pārtikas produktos.

Belēvičs atzīmēja, ka VM pēdējā gada laikā ir pieņēmusi vairākus normatīvos aktus nolūkā pasargāt Latvijas iedzīvotājus no kaitīgas pārtikas lietošanas. Latvija virzās uz to, lai transtaukskābes no pārtikas produktiem izslēgtu vispār, uzsvēra ministrs.

"Šis noteikumu projekts ir saskaņots ar Zemkopības ministriju (ZM). Saskaņošanā ir panākts kompromiss, ka pārejas periods būs divi gadi, bet tas tikai nozīmē, ka esam atļāvuši indēt savus iedzīvotājus vēl divus gadus," pauda Belēvičs.

Ministrs arī stāstīja, ka, "no otras puses, ir pārtikas industrijas intereses un mums šie noteikumi ir jāsaskaņo ar ZM. Ir valstis, kur ZM atbild par lauku aparšanu, zvejniecību un mežiem, bet Latvijā ZM atbild arī par pārtiku".

Belēvičs arī sacīja, ka viena no Pasaules Veselības organizācijas (PVO) atziņām ir, "ka valstīs, kurās ir lieli pacientu līdzmaksājumi, un Latvija tāda ir, ja kaitīga pārtika ir lēta un viegli pieejama, tad šādu valstu valdības savus iedzīvotājus ir nolēmušas ne tikai slimībām, bet arī mūžīgai nabadzībai, jo vajadzēs ne tikai sadzīvot ar slimībām, bet arī vienmēr no savas kabatas piemaksāt".

Jau ziņots, ka noteikumu projekts par maksimāli pieļaujamo transtaukskābju daudzumu pārtikas produktos paredz, ka vispārējā gadījumā maksimāli pieļaujamais transtaukskābju daudzums pārtikas produktos nedrīkstēs pārsniegt divus gramus uz 100 gramiem no kopējā tauku daudzuma.

Savukārt produktos, kuros kopējais tauku daudzums ir mazāks par 20%, transtaukskābes nedrīkstēs pārsniegt četrus gramus uz 100 gramiem no kopējā tauku daudzuma, bet produktos ar kopējo tauku daudzumu mazāku par 3% - desmit gramus uz 100 gramiem no kopējā tauku daudzuma.

Noteikumi attieksies gan uz Latvijā ražotiem produktiem, tostarp tiem, kurus pasniedz sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumos, gan no citām Eiropas Savienības dalībvalstīm un trešajām valstīm ievestiem produktiem.

Tie tiks attiecināti uz pārtikas produktiem, kuru sastāvā ir transtaukskābes, kas radušās četros pārtikas ražošanos tehnoloģiskajos procesos - hidrogenējot eļļas, spiežot eļļas augstā temperatūrā, eļļās cepot un karsējot pārtikas produktus, kā arī taukus saturošus pārtikas produktus cepot un grilējot.

Tomēr noteikumos atrunātās prasības neattiektos uz dzīvnieku izcelsmes taukiem un produktiem, kuru sastāvā transtaukskābes radušās dabiski un nav pievienotas pārtikas ražošanas procesos.

VM speciālisti skaidro, ka līdz ar šiem noteikumiem plānots ierobežot pārtikas produktu ar augstu transtaukskābju saturu patēriņu un pieejamību sabiedrībā, uzlabojot Latvijas iedzīvotāju uztura paradumus un sabiedrības veselības rādītājus ilgtermiņā.