Trešdiena, 8.maijs

redeem Staņislava, Staņislavs, Stefānija

arrow_right_alt Latvijā

Agronoms prognozē, kam šogad gaidāma laba raža

© F64

Neraugoties uz kopumā vēso vasaru, šogad sagaidāma laba raža kāpostiem, burkāniem un dažām citām kultūrām, tikmēr ķirbjaugi nav tik labi padevušies, līdz ar to tiem rudenī būs labas cenas, aģentūrai LETA atzina Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra (LLKC) eksperts Māris Narvils.

"Vislabāk jūtas visi mūsu klimatiskās zonas dārzeņi. Ja ir atbilstoši nodrošināti ar barības vielām, mērenā siltuma apstākļos lieliski attīstās baltie un sarkanie galviņkāposti, ziedkāposti un brokoļi, rožkāposti. Aprīļa beigās sētie burkāni aug labi, vēlāk sētie nedaudz cieta no mitruma trūkuma," sacīja agronoms.

Tāpat laba raža gaidāma sīpoliem, ziemas ķiplokiem. Labvēlīgi apstākļi arī rudens ražai paredzēto kāļu, rutku, rāceņu un balto redīsu audzēšanai. Labi attīstās un aug arī dažāda veida garšaugi.

Tikmēr pagaidām nelabvēlīgi apstākļi ir visām siltumu mīlošām kultūrām - visa veida ķirbjaugiem, sākot no kabačiem, cukīni, patisoniem, līdz pat lauka gurķiem, kam šī vasara līdz šim bijusi nelabvēlīga.

"Tāpēc šos kultūraugus īpaši svarīgi laikus nodrošināt ar īslaicīgiem segumiem - agrotīkls, plēves tuneļi - vai aizsargstādījumiem - saulespuķes, kukurūza, graudaugi. Ja augusts nebūs siltāks, ķirbjaugi būs labā cenā. Siltumnīcās mērenais siltums nodrošina labākus augšanas apstākļus un sola labas ražas. Lauka tomātus agrāk kā parasti var apdraudēt lakstu puve," sacīja agronoms.

Mēreni siltā vasara ir sekmējusi nezāļu attīstību, tādēļ tās pastiprināti var nomākt dārzeņu kultūras, kā papildu problēmu radot iespēju dažādu puvju un miltrasas attīstībai. Novāktās platības uzreiz vajag uzrakt un iesēt zaļmēslojumu, rezumēja agronoms.