Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā

Daļai bērnu ārstniecisko pārtiku apmaksā

© F64

Valsts finansējums medicīniskiem nolūkiem paredzētai pārtikai tiek piešķirts Bērnu klīniskajai universitātes slimnīcai, lai nodrošinātu ārstniecisko pārtiku, Neatkarīgajai pastāstīja Nacionālā veselības dienesta speciāliste Evija Štālberga.

Neatkarīgā rakstīja, ka vairākiem bērniem, kuriem diagnosticēta smaga alerģija, nav pieejama valsts apmaksāta speciālā pārtika, tāpēc ģimenes lūdz palīdzēt ar ziedojumiem pārtikas iegādei.

Nacionālajā veselības dienestā skaidro, ka valsts finansē ārstniecisko pārtiku Bērnu slimnīcā paliatīvā aprūpes kabineta uzskaitē esošajiem bērniem un Bērnu slimnīcas cistiskās fibrozes kabineta pacientiem (pacientiem bez vecuma ierobežojuma).

Ārstnieciskās pārtikas pirmreizējo izrakstīšanu veic Bērnu slimnīcas nozīmētu speciālistu konsilijs, kura sastāvā ir arī dietologs. Konsilijs izvērtē, vai konkrētajā gadījumā bērnam ir nepieciešama ārstnieciskā pārtika, – vai nepastāv alternatīva barošana, kā arī lemj par nepieciešamās pārtikas veidu un devām. E. Štālberga arī norāda, ka ārstnieciskā pārtika var tikt izrakstīta pacientiem ar noteiktām medicīniskām indikācijām, – ja bērnam ir nepietiekama svara dinamika, malnutrīcijas stāvokļi (tos izraisa nepietiekams vai nepareizi izvēlēts uzturs), atsevišķu uzturvielu deficīts vai traucēti vielmaiņas procesi, nespēja uzņemt ikdienas uzturu, nepieciešamība nodrošināt pacientu ar uzturvielām caur nazogastrālo zondi, nazoduodenālo zondi, gastrostomu, jejunostomu. Par valsts apmaksātas ārstnieciskās pārtikas saņemšanas iespējām dienests aicina konsultēties ar bērna ārstējošo ārstu vai dietologu.

Neatkarīgā rakstīja, ka organizācija Labdaris.lv vāc ziedojumus nepilnu gadu vecajam Renāram, kurš alerģijas dēļ nevar uzņemt normālu pārtiku, bet ārsts ieteicis ikdienas uzturā vismaz līdz trīs gadu vecumam lietot speciālu medicīnisku pārtiku. Kā pastāstīja Renāra mamma Sanita un apliecināja fonds, kas vāc ziedojumus, valsts finansējuma šādas pārtikas iegādei nav, turklāt fonds vācot ziedojumus vēl vismaz desmit ģimenēm līdzīgā situācijā. Specializētā pārtika ir dārga, un lielākajai daļai ģimeņu nepietiek naudas tās iegādei, taču bez tās bērns nav paēdis un mokās ar ādas izsitumiem, niezi un citām problēmām.