Ceturtdiena, 2.maijs

redeem Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

arrow_right_alt Latvijā

Atgādinās par invaliditātes ekspertīzi

© F64

Cilvēki, kuriem jāatjauno invaliditātes statuss, tagad mēnesi pirms termiņa beigām saņems atgādinājumu savos mobilajos tālruņos, Neatkarīgo informē Labklājības ministrija.

Pēc Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisijas (VDEĀVK) datiem, šādas īsziņas vasarā katru dienu saņems ap 100 cilvēku, bet rudenī – pat 300 cilvēku ar invaliditāti.

Īsziņā būs atgādinājums, ka konkrētā dienā beigsies invaliditātes statusa termiņš un kā cilvēkam jārīkojas tālāk. Tas ļaus cilvēkiem ērtāk saplānot laiku un laikus rīkoties, lai iesniegtu dokumentus, kas nepieciešami atkārtotas ekspertīzes veikšanai. Protams, īsziņu mobilajos tālruņos saņems tie cilvēki ar invaliditāti, kas iesniegumā VDEĀVK par invaliditātes piešķiršanu būs norādījuši mobilā tālruņa numuru. Gadījumā, ja mobilā tālruņa numurs ir mainījies, komisija aicina pašiem sekot, līdz kuram datumam ir spēkā invaliditātes statuss. Dokumenti VDEĀVK jāiesniedz ne vēlāk kā trīs četras nedēļas pirms invaliditātes termiņa beigām. Komisija arī atgādina, ka invaliditātes statuss ir nosacījums, lai nepārtrauktu ar invaliditāti saistīto pabalstu izmaksu.

Pašlaik komisijas redzeslokā ir aptuveni 168 000 cilvēku, un katru gadu valsts komisija piešķir invaliditāti ap 55 000 cilvēku, no kuriem 16 000 invaliditāte tiek noteikta pirmo reizi dzīvē. Saskaņā ar VDEĀVK prognozēm, vasaras mēnešos ik dienu īsziņas tiks nosūtītas uz mobilajiem telefoniem ap 100 klientiem, bet rudens pusē to skaits dienā būs trīsreiz lielāks. VDEĀVK vadītājs Andris Zīverts atzīst, ka ikdienā iedzīvotājus darbinieki konsultē gan pa tālruni, gan epastā, gan klātienē Rīgā, gan deviņās lielākajās Latvijas pilsētās, taču labi, ja ir iespējams sazināties ar cilvēkiem vēl kādā veidā un atgādināt svarīgu informāciju. Jau šāgada rudenī iecerēts pilnveidot saziņu ar VDEĀVK klientiem epastā un 2016. gadā izveidot elektronisko klientu informācijas punktu.

Lai nokārtotu invaliditāti, cilvēkiem vispirms ir jādodas pie sava ģimenes vai ārstējošā ārsta.