Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā

Atlikta traģiskās ūdeļu mazuļu bojāejas lietas skatīšana

© www.redzet.lv

Lai gan šodien Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) Dienvidkurzemes pārvaldē Liepājā bija plānots skatīt lietu par zvēraudzētavā "Grobiņa" bojāgājušām ūdelēm, saistībā ar jauniem faktiem process pārcelts uz septembri, aģentūru LETA informēja PVD pārstāve Anna Joffe.

"Lietas skatīšana pārcelta sakarā ar jaunatklātiem faktiem lietā par dzīvnieku bojāeju. Lai tos pārbaudītu, administratīvās pārkāpuma lietas izskatīšanas termiņš pagarināts līdz 2015.gada 9.septembrim," sacīja Joffe.

Kā ziņots, 472 ūdeļu mazuļi nosala jūnija sākumā, jo dzīvniekiem migās nebija nodrošināts pietiekams pakaišu klājums. Notikušais "Grobiņai" radīja ap 5000 eiro zaudējumus, savukārt negadījuma izmeklēšanā iesaistījusies arī policija.

Kā iepriekš atzina "Grobiņas" padomes locekle Argita Jaunsleine, uzņēmums pieļāvis kļūdu, laikus nevēršoties pie kolēģiem, kā arī uzņemas pilnu atbildību par notikušo. "Mēģinājām migas siltināt ar salmiem, diemžēl izrādījās, ka tas nav pietiekami. Pat neienāca prātā, ka naktis būs tik aukstas, ka ūdeles nosals. Protams, ja mēs būtu vērsušies pie citiem pēc palīdzības, iespējams, šāda nelaime nenotiktu. Turpmāk gādāsim, lai uzņēmumā būtu pietiekamas pakaišu rezerves," sacīja Jaunsleine.

Tāpat viņa norādīja, ka uzņēmums joprojām uztur prasību par zaudējumu piedziņu no pakaišu piegādātāja SIA "Daibi".

Bojāgājušās ūdeles nebija apdrošinātas, jo ūdeļu mazuļus apdrošina, sākot ar 1.jūliju, kad tie ir sasnieguši zināmu vecumu. Saskaņā ar uzņēmuma plānu un biznesa specifiku ūdeles bija paredzēts audzēt no maija sākuma līdz novembra beigām.

Uzņēmuma "Grobiņa" abās fermās, no kurām viena atrodas Grobiņas novada Dubeņu pagastā, bet otra - Pāvilostas novada Vērgales pagastā, kopumā tiek audzēti 165 000 ūdeļu.

Jau vēstīts, ka "Grobiņa" pagājušajā gadā strādāja ar 2,879 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 23% mazāk nekā 3,722 miljoni eiro iepriekšējā gadā. Savukārt zaudējumi ir 1,657 miljoni eiro salīdzinājumā ar 783 420 eiro peļņu iepriekšējā gadā.