Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā

Uzzini, kādi laika apstākļi gaidāmi rudenī!

© F64

Lai precīzāk noteiktu gaidāmos rudens laika apstākļus, vēl jāvēro īpašas dienas augustā, kuras sniegs precīzākas norādes, stāsta laika zīmju vērotājs Vilis Bukšs.

Taču pagaidām Bukšs prognozē, ka septembrī varētu būt salīdzinoši jauki laika apstākļi, un īsti rudenīgas dienas sāksies ap septembra beigām.

Viss rudens kopumā solās būt vairāk mitrs nekā sauss, informē laika vērotājs. Rudenī temperatūra pieturēšoties normas robežās un iespējams, ka šis gadalaiks „ievilksies”.

Arī Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs (LVĢMC) nodarbojas ar laika apstākļu prognozēšanu ilgtermiņā, taču to darot nav iespējams precīzi noteikt laika apstākļus konkrētās dienās vai to daļās, informē LVĢMC pārstāve - tiek iezīmētas vispārējās tendences, piemēram, vai būs lietains, saulains, vējains, vai temperatūra pieturēsies normas robežās. Pasaulē pieņemts, ka laika apstākļi tiek prognozēti arī sešus mēnešus vai pat gadu uz priekšu, taču šī informācija pārsvarā netiek publicēta, jo ilgtermiņa laika apstākļu prognozēšanas joma vēl ir attīstības stadijā.

Augusta pirmās dekādes laikā iezīmējas, ka rietumu gaisa masu plūsma tiks nedaudz bloķēta, atmosfēras spiediens Latvijā paaugstināsies, un līdz ar to nokrišņu varētu būt mazāk, vairāk gaidāmas saulainas dienas. Ir pat iespējamība, ka augustā ieplūdīs arī karstākas gaisa masas.