Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā

Latvijā vajag vismaz 150 donoru ik dienu

Asinsdonoru centra direktore Iveta Ozoliņa un veselības ministrs Guntis Belēvičs skaidro, kā viena cilvēka ziedotās asinis (450 mililitri) tiek sadalītas trīs komponentos, kurus izmanto cilvēku dzīvības glābšanā © F64

Hematoloģisko slimību pacientiem asins pārliešana ir dzīvības jautājums ne tikai vienreiz dzīvē, bet regulāri, jo vismaz reizi četros mēnešos šiem cilvēkiem jāveic asins pārliešana, lai atjaunotu asinīs eritrocītus, kas nodrošina skābekļa pārnesi organismā.

Par šo pacientu un citu cilvēku, kuriem nepieciešamas operācijas, veselību un dzīvību jāpateicas asins donoriem, uzsver Rīgas Austrumu slimnīcas Asins dienesta vadītāja Inga Dārzniece. Lai arī Latvijā ir daudz pašaizliedzīgu cilvēku, kuri ziedo asinis – 2013. un 2014. gadā katrā ir noziedotas gandrīz 53 000 devas asiņu – tas tomēr nav pietiekami, lai pilnībā nodrošinātu visu pieprasījumu un būtu gatavi neparedzētiem gadījumiem. Valsts Asinsdonoru centra direktore Iveta Ozoliņa stāsta, ka kopumā regulāro asins donoru skaits ir samērā zems. Latvijā asinis regulāri ziedo tikai 1,7 procenti iedzīvotāju, kuri var būt donori, salīdzinājumam – ASV 10 procenti, Lielbritānijā – četri procenti. Vidēji Latvijā ik dienu nepieciešams, lai asinis ziedotu vismaz 150 cilvēku, kopā gadā ziedojot 54 750 devas asiņu. I. Dārzniece skaidro, ka asinīm jābūt pieejamām visa gada garumā, tāpēc ir ļoti svarīgi, lai cilvēki ziedotu tās regulāri un īpaši pirms svētku dienām un vasarās, kad donoru kustība sarūk. Tā kā asins preparātiem (plazmai, eritrocītiem, trombocītiem) ir noteikts derīguma termiņš – 7 līdz 34 dienas, nav iespējams izveidot «asins banku» visam gadam. Tāpēc ar atgādinājumu, ka mēs visi esam saistīti un kādu dienu asinis var vajadzēt jebkuram no mums, Asinsdonoru centrs uzsāk informatīvu kampaņu Mums ir viena asinsrite, lai piesaistītu jaunus donorus un mainītu esošo donoru ieradumus, aicinot ziedot asinis regulāri, arī atvaļinājumā. Kampaņai izvēlēts simbolisks risinājums – Lielvārdes josta, kurai sāk aptrūkties sarkanais pavediens. Vairāk informācijas donors.lv.

Kampaņas reklāmas rullītis skatāms šeit: https://www.youtube.com/watch?v=SdSX786P-bk