Piektdiena, 17.maijs

redeem Dailis, Herberts, Umberts

arrow_right_alt Latvijā

Laika vērotājs sola Skandināvijas vasaru

© F64

Vakarnakts bija šīs nedēļas pēdējais aukstuma pārbaudījums, un turpmāk kļūs tikai siltāks, sola meteorologi. Par vasaras saulgriežiem gan vēl esot grūti teikt, taču, iespējams, tie nebūs tik salti kā pērn. Laika vērotājs gan nav tik optimistisks, prognozējot kopumā vēsu Skandināvijas vasaru.

Aukstums nākamajās nedēļas dienās atlaidīsies, rietumu vējiem nomainot ziemeļnieku. Tas ļaus pakāpties termometra stabiņam vismaz par četriem grādiem, arī salnu draudi vairs nebūs, Neatkarīgajai skaidroja Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra Hidrometeoroloģisko prognožu nodaļas vadītāja Laura Krūmiņa. Nedēļas nogale būs jau pavisam vasarīga, un varēs izbaudīt īstu karstuma vilni (+27 grādi). Uznākot tādai tveicei, nav izslēgts, ka šur tur ierūksies pērkons un dabūsim negaisa brāzienu. Taču par nākamo nedēļu tik droši vairs apgalvot nevarot, lai gan esot zināmas cerības uz vasarīgo laika apstākļu stabilizēšanos. Vai Līgo nakts būs jāpavada, tērptiem biezos džemperos un ūdens necaurlaidīgos mēteļos, pateikt vēl nevarot, tomēr tik auksts kā pērn, kad zemākā gaisa temperatūra bijusi vien plus 4 grādi, gan, visticamāk, nebūšot.

Laika vērotājs Vilis Bukšs no Viļakas domā, ka šī tomēr būs saulaina, bet pavēsa un vējaina (to rādījusi jau ziema) vasara. Protams, būs arī kādi karstāki periodi, taču ziemeļrietenis, ja tas iegriežas vasaras sākumā, tik lēti vis neatkāpjas. Viņš arī nebūt neesot pārliecināts, ka salnas vairs neapdraud stādījumus. Diemžēl jūnijs šad un tad bijis «ar zobiem» (un šis nav izņēmums) un krietnas salnas piemeklējušas pat Līgo naktī. Un pat vēl pēc tam ir gadījušās aukstas naktis, kā tas noticis 1999. gada 6. jūlijā, kad, kā viņš smejas, nosala papardes. Toreiz salna kā tāda čūska pa spirāli vien lodājusi, veidojot dīvainus devītniekus. Viņš iesaka arī turpmāk dārzu īpašniekus neatslābt un agroplēves un citas siltuma uzpariktes malā vis nelikt. Par nokrišņiem V. Bukšs teic tā: vēsā un vējainā laikā lietus ir retāks ciemiņš. Pie šādiem apstākļiem, kad dienas ir krietni siltākas nekā naktis, drīzāk var sagaidīt kādu krusas brāzienu. Starp citu, pērn Līgo naktī viņa dzimtajā pusē estrāde bijusi gluži balta no krusas graudiem.