Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā

Aizgrūd lodi kā čempions Apinis

Paralimpiskā sporta dienā piedalīsies arī paralimpiskais čempions Aigars Apinis, kurš pastāstīs, kā viņš gatavojas pasaules čempionātam vieglatlētikā, kas būs kā ceļazīme uz paralimpiskajām spēlēm Riodežaneiro © F64

Nākamajā gadā Riodežaneiro Brazīlijā notiks vasaras paralimpiskās spēles, kurās Latviju pārstāvēs vairāki sportisti.

Lai nokļūtu paralimpiskajās spēlēs un spētu izcīnīt medaļas, jebkuram sportistam jāiegulda milzīgs darbs, kam nepieciešams gan valsts finansiālais, gan sabiedrības morālais atbalsts. Šosestdien sporta centrā Ķeizarmežs notiks Paralimpiskā sporta diena, kurā ikvienam interesentam būs iespēja uzzināt un arī izmēģināt spēkus dažādās disciplīnās, tostarp grūst lodi no paralimpiskā čempiona Aigara Apiņa starta krēsla.

Londonas paralimpiskajās spēlēs A. Apinis triumfēja ar jaunu pasaules rekordu lodes grūšanas sacensībās, kļūstot par trīskārtēju čempionu. Viņš lodi aizgrūda 10,23 metrus tālu. Paralimpiskās sporta dienas dalībnieki varēs pamēģināt lodi aizgrūst tālāk nekā A. Apinis. Sporta dienā notiks arī sacensības sēdvolejbolā, ratiņbasketbola spēlē 3x3 un individuālajos sporta veidos – šautriņu mešanā, peldēšanā, pauerliftingā, novusā, galda tenisā, galda hokejā, mehāniskajā airēšanā uz ergometriem. Paralimpiskā sporta diena gūst lielu atsaucību: pērn tajā piedalījās vairāk nekā 400 sportotāju no visas Latvijas – ikviena vecuma un fiziskās sagatavotības cilvēki ar invaliditāti. Paralimpiskā sporta diena sasaucas arī ar nākamā gada vasaras paralimpiskajām spēlēm, kurās Latviju pārstāvēs vismaz 11 paralimpiešu. «Pēc sportistu sasniegumiem potenciālo dalībnieku ir vēl vairāk, ja vien izdotos gūt lielākas finanses viņu nokļūšanai un dalībai paralimpiskajās spēlēs, tāpēc esam pateicīgi par jebkuru atbalstu,» saka Latvijas Paralimpiskās komitejas ģenerālsekretārs Andris Ulmanis. Sporta dienu organizē komiteja sadarbībā ar banku Citadele un Rīgas domi.

«Sabiedrība kļūst atvērtāka, līdz ar to cilvēkiem ar invaliditāti pieaug iespējas sevi pierādīt gan tautas, gan lielajā sportā, tomēr esam spiesti secināt, ka atbalsts no valsts puses nesasniedz nepieciešamo, lai sportisti varētu sagatavoties paralimpiskajām spēlēm,» atzīst arī Latvijas Paralimpiskās komitejas prezidente Daiga Dadzīte. Gadā Paralimpiskajai komitejai, kuras atbildība ir viss invalīdu sports Latvijā un sportistu sagatavošana dalībai starptautiskās sacensībās, piešķir tikai 250 000 tūkstošus eiro. D. Dadzīte saka: ar tik minimāliem līdzekļiem nav iespējams pilnvērtīgi attīstīt paralimpiskos sporta veidus.