Ceturtdiena, 9.maijs

redeem Einārs, Ervīns, Klāvs

arrow_right_alt Latvijā

Nepālā iesprūdušo latviešu panika esot stipri pārspīlēta

SMAIDĪGĀ KOMANDA, kamēr latvieši satraucās par savu valsts piederīgo likteni, tikmēr pirmdien uzņemtajā attēlā visa komanda vēl smaida un ir šķietami labā garastāvoklī. © virsotne.lv

Sešu Latvijas tūristu nedienas traģēdijas skartajā Nepālā ir raisījušas veselu sašutumu vētru. Nepālā iestrēgušie sacēluši kājās gan Ārlietu ministriju (ĀM), gan medijus, stāstot, cik neatsaucīga ir Latvijas valsts, kas viņiem nepalīdzot tikt mājās. Kamēr šo situāciju racionāli cenšas skaidrot ĀM, tikmēr sabiedrība nav noskaņota tam ticēt, taču arī uzņēmums, kas rīkojis braucienu, norāda – jaunieši krietni pārspīlē problēmas apmērus.

Pirmdien medijus pāršalca satraucoša ziņa, ka Nepālā atrodas latviešu ceļotāju grupa, un viena no tās dalībniecēm Jūlija Grinberga savā facebook lapā izmisumā ziņoja, ka Latvijas valsts esot atteikusi palīdzību. Tiesa, tas, ko prasa latviešu tūristi, nav ne ūdens, ne pārtika, bet gan ekstra, proti, īpašs helihoptera reiss, lai ātrāk nokļūtu lidostā un tad – mājās. «Mums ir nepieciešams helikopters no mūsu dzīves vietas uz Katmandu lidostu, tieši pirms mūsu izlidošanas datuma 6. maijā. Mūsu izlidošanas datums bija 12. maijs, bet mēs esam vienojušies ar Turkish Airlines, ka viņi ir gatavi paņemt mūs 6. maija reisā. Otrais variants – pievienot mūs kādai no citas valsts grupām, kura var mūs evakuēt ātrāk.»

Negrib gaidīt ne dienu

Nepālu satricinājusi postoša zemestrīce, kurā bojā gājuši vismaz 5000 cilvēku. Drupās atrodas gan Nepālas galvaspilsēta Katmandu, gan citi valsts reģioni. Tūkstoši cilvēku zaudējuši savus mājokļus, un daudzi devušies bēgļu gaitās. Latviešu tūristu grupa uz Nepālu devusies firmas SIA R.A.SERVISS rīkotā braucienā, lai baudītu kalnu pārgājienus Himalaju kalnu grēdā. Šis uzņēmums, kas plašāk pazīstams ar zīmolu virsotne.lv, vismaz divas reizes gadā organizē pārgājienu braucienus uz Nepālu.

Lai gan Nepālā iestrēgusī grupa jau sacēlusi ažiotāžu, tomēr uzņēmuma valdes locekle Irīna Odziņa skaidro – ja nebūtu notikusi zemestrīce, aktīvās atpūtas cienītāji vēl būtu ceļā uz virsotni. «Viņiem bija tikko sācies ceļojums, un virsotni bija paredzēts sasniegt 5. maijā. Protams, tiklīdz uzzinājām par nelaimi, sazinājāmies ar mūsu grupu. Noskaidrojām, ka viņi ir sveiki un veseli, neatrodas ne lavīnu zonā, ne cietušajā Katmandu. Sākotnēji šķita – nekas netraucē turpināt pārgājienu pēc plānotā maršruta, tomēr, uzzinot par lavīnām un slēgtajām pārejām, grupas vadītājs pieņēma lēmumu pārgājienu neturpināt,» atklāj I. Odziņa.

Nesatraucieties un gaidiet jaunumus

Latviešu tūristi pašlaik atrodas kalnu rajonā Namče bazārā (Namche Bazaar), kas zemestrīcē praktiski nav cietis. Tūristiem ir līdzi pieredzējis gids no Latvijas Ģirts Plūme, kā arī vairāki vietējie pavadoņi un mantu nesēji. «Mēs apzināmies, ka mūsu biedri ir satraukušies, un ar lielām grūtībām ieguvām viņiem aviobiļetes uz 6. maiju, nevis uz 12. maiju, kā bija plānots iepriekš. Par tām maksājām paši. Tomēr šobrīd šķiet, ka tūristi negrib gaidīt pat tās dažas dienas un vēlas tikt evakuēti ar īpaši nolīgtu helikopteru,» pauž I. Odziņa.

Grupai arī pašlaik ir brīvi pieejams internets, tūristi atrodas drošībā, viņiem netrūkst ne dzeramā ūdens, ne ēdiena. Neviens nav ievainots vai cietis. Vakar grupa pat esot apmeklējusi tuvējo ciemu un pusdienojuši kafejnīcā, stāsta virsotne.lv direktors Andris Balodis.

Arī paši atpūtnieki internetā 27. aprīlī ziņoja: «Visi grupas locekļi ir sveiki un veseli, paēduši un labā noskaņojumā. Šobrīd atrodamies netālu no Namche Bazaar. Slēgtais lidlauks ir pilnīgi droša vieta, lai māte daba mums nesagādātu liekas problēmas. Kavējam laiku, spēlējot kauliņus un kārtis. Šodien izgājām nelielā pastaigā līdz Hilarija skolai Khumjung ciematā, pavērojām ielejā skaisti planējošus ērgļus. Tā kā Katmandu arī ir savas problēmas, tāpēc pagaidām bāzējamies šeit, jo te ir labāk – drošība, neierobežoti ūdens apjomi un rīsu krājumi trim gadiem. Nesatraucieties un gaidiet jaunumus!»

«Mūsu partneris, kurš pašlaik atrodas Katmandu, stāsta, ka tur ir pārplūdusi kanalizācija, uz ielām guļ tūkstošiem līķu, ir sagruvušas mājas un sagrauta infrastruktūra,» piebilst I. Odziņa.

«Grupā ir gan divi pieredzējuši kāpēji, gan arī divas aktīvas meitenes, kuras kalnos kāpj pirmo reizi. Acīmredzot viņas ir satraukušās. Citas mums zināmas kāpēju grupas tikmēr iespēju robežās palīdz vietējiem, sniedz palīdzību cietušajiem, kuriem tā nepieciešama krietni vairāk,» saka A. Balodis.

Īpašais reiss tomēr būs

Arī Latvijas ĀM preses sekretārs Ivars Lasis sarunā ar Neatkarīgo atklāj, ka visu pasaules glābēju uzmanība veltīta cietušajiem un bojā gājušajiem, tāpēc latviešiem, kuri atrodas nosacītā drošībā, ir nedaudz jāpaciešas. «Mēs uzturam kontaktus gan ar šo grupu, gan mūsu vēstniecību Deli. Šiem cilvēkiem ir nodrošināts dzeramais ūdens un ēdiens, kā arī medikamenti,» norāda ĀM. Trešdien vakarā tapa zināms, ka Latvijas un Polijas vēstniecības tomēr lūgs Nepālu nodrošināt gaisa transportu, lai no Namčes bazāra evakuētu tur esošos valstspiederīgos, starp kuriem ir arī seši Latvijas tūristi.